Plante pentru purificarea organsimului

Plante pentru purificarea organsimului

Zilele de Paști ne-au suprasolicitat stomacul și ficatul. Dacă ești și alergică, toate toxinele acumulate te fac să te simți și mai prost. Deci, e timpul pentru o purificare a organismului. Vestea bună este că ai la îndemână leacuri deloc scumpe și tratamente blânde, din plante.

Păpădia, numărul unu pentru purificarea organismului

Modestă și întâlnită pe toate drumurile, câmpurile și în toate parcurile, păpădia nu trebuie să fie neglijată pentru că aduce mari beneficii sănătății. Stimulează secreția biliară (până de 4 ori mai mult) și evacuarea bilei. Prin aceste efecte, păpădia are şi acţiune generală de purificarea organismului. Este indicată în afecțiuni ale ficatului și biliare, retenție de lichide, tulburări digestive dureroase. Din planta întreagă, frunze şi rădăcini, se prepară o infuzie din două lingurițe la o cană cu apă, din care se beau două căni pe zi. Se mai poate face și un decoct concentrat prin fierberea timp de 10 minute a două linguriţe de plantă la o cana cu apă. Se vor lua câte două linguri la un interval de patru ore. Preparatele pe bază de păpădie sunt contraindicate celor care suferă de microcalculi ai colecistului și de ulcer. Respectând dozele indicate, nu prezintă alte contraindicații.

Trei-frați-pătați, efect depurativ

Extractele din trei-frați pătați sunt depurative, uşor laxative, fluidifică şi elimină secreţiile bronhice. Au o acţiune antialergică şi antiasmatică. Sunt indicate şi pentru tratarea reumatismului, a afecţiunilor renale şi a bolilor de piele. Pentru uz intern, se lasă la macerat opt ore două-trei linguri de plantă mărunțită într-o jumătate de litru de apă. Se folosește un vas de porțelan sau sticlă. Se strecoară și din planta rămasă se face un decoct cu o jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de jumătate de oră. Se lasă să se răcească şi se strecoară. Se combină lichidele şi se beau în decursul unei zile. Pentru uz extern, infuzia concentrată (două-trei linguri la o cană cu apă) poate fi folosită pentru comprese.

Sursa foto: 123rf.com / Elena Elisseeva