6 factori de risc care duc la forme severe de COVID-19 sau chiar la deces

6 factori de risc care duc la forme severe de COVID-19 sau chiar la deces

Oamenii de știință încep să facă din ce în cemai multe descoperiri despre noul coronavirus. Astfel, ei au identificat factorii agravanți care duc la forme severe de COVID-19.

 

Dr. Patrick Goldstein, șeful de urgență la Spitalul Universitat Lille a declarat  la BFMTV că este importat ca oamenii să respecte măsurile de izolare pentru a combate pandemia, precizând că unele persoane sunt mai predispuse să dezvolte cazuri severe de coronavirus. Acest lucru a devenit o certitudine, după cele mai recente descoperi și studii făcute de medici și de oamenii de știință.

„Epidemia afectează pe toată lumea, este boala tuturor',  a declarat Goldstein.

Totodată, un medic francez recunoaște că este o boală mult mai complicată decțt s-ar fi crezut și afectează foarte multe organe, chiar și sistemul nervos, coagularea, inimă și provoacă miocardită.

„Este o boală pe care o descoperim pe măsură ce trece timpul', a spus medicul Gilles Pialoux, șeful secției de boli infecțioase și tropicale al spitalului Tenon din Paris.

Iată lista celor 6 factori de risc care duc la forme severe de COVID-19 și accelerează decesul pacientului.

 

Obezitatea

  • Greutatea medie a persoanelor care mor din cauza coronavirusului este de 80 de kilograme și mai ales la persoanele care suferă de obezitate severă.
  • „Știm acum că riscul de a fi intubat este dublu pentru pacienii care au obezitate severă. Există un efect al dozei: cu cât masa corporală crește, cu atât crește și riscul de a fi intubat și ventilat', a precizat profesorul RMX Olivier Ziegler, endocrinolog și nutriționist.
  • Le Monde notează că potrivit primelor date din registrul național , 83% dintre pacienții cu coronavirus aflați la terapie intensivă  sunt într-adevăr supraponderali.

Vârsta

  • Așa cum s-a aflat încă de la începutul epidemiei, vârstinicii de peste 70 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe. De-a lungul săptămânilor grupa de vârstă s-a schimbat, persoanele peste 60 de ani fiind și ele acum pe lista de risc.

Sexul

  • Bărbații sunt mai predispuși la cazuri severe decât femeile. Raportul este de 7 bărbați pentru 3 femei internate la terapie intensivă, potrivit profesorului Pialoux.  „Probabil există o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este folosită pentru a face virusul să intre în celule', a mai adăugat acesta.

 

Grupa sanguină

  • Tipul de sânge este, de asemenea, un factor agravant. S-a demonstrat că presoanele cu grupa de sânge O pozitiv sunt mai puțin predispuse să dezvolte forme severe de Covid-19 spre deosebire de cele cu grupa A, potrivit unui studiu realizat în Wuhan

 

Boli cronice

  • Potrivit Direcției Generale de Sănătate, în lista persoaneleor cu risc publicată la mijlocul lunii martie de către guvern, figurează pacienții cu antecedente cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, care au o intervenție cerebrală sau chirurgicală. O evaluare epidemiologică publicată în Franța arată că 62% dintre persoanele spitalizate în terapie intensivă sunt cazuri de co-morbiditate, adică la tulburări acute sau cronice se adaugă simptomele de Covid-19.

 

Fumatul

  • Comitetul național împotriva fumantului din Franța a lansat în luna martie un semn de alarmă că „fumătorii au un risc mai mare de a contracta această boală și de a dezvolta o formă seriosă'. Pe baza datelor analizate, pentru fumători riscul de a dezvolta o formă severă este crecut cu 50% , iar riscul de deces cu 130% spre deosebire de nefumători.

Citește și: