6 cele mai mari riscuri atunci când te expui la temperaturi ridicate

6 cele mai mari riscuri atunci când te expui la temperaturi ridicate

Vara, temperatura extremă îți poate provoca mari probleme de sănătate, fie că vorbim despre căldura de afară, fie despre temperaturile ridicate care se regăsesc în locuințe. Sezonul cald din an este deseori asociat cu deshidratarea, cu problemele de concentrare, cu somnul agitat și randamentul scăzut, simptome care deseori sunt interpretate drept un simplu dor de vacanță. Ignorate, acestea pot avea consecințe grave pentru sănătatea ta și tocmai din acest motiv este foarte important să ai în permanență apă la tine, atunci când mergi pe stradă, să porți ceva pe cap și eventual să te ferești de culorile închise ale hainelor. În casă, un aparat performant de aer conditionat te va ajuta să păstrezi o temperatură perfectă a locuinței, ceea ce va fi util în special pe timpul nopții, ca să te bucuri de un somn de calitate.

6 cele mai mari riscuri atunci când te expui la temperaturi ridicate

  1. Edem cerebral

Expunerea continuă la soarele arzător de afară fără niciun fel de protecție poate provoca edemul cerebral. Acesta reprezintă creștere în volum a creierului și de multe ori însoțește un accident vascular cerebral, o tumoră, infecție sau un alt tip de traumatism destul de periculos.

  1. Pielea opărită

Se întâlnește foarte des la cei mici și poate fi extrem de deranjantă și ușor dureroasă. Aceasta este cauzată de blocarea glandelor sudoripare și acumularea de apă sub peretele subțire al pielii, provocând puncte roșii.

  1. Crampele provocate de căldură

Apar în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, din cauza unei deficiențe de electroliți în organism, mai ales după eliminarea apei prin transpirație, aceasta conținând o mare cantitate de sare. Printre persoanele care sunt cel mai des afectate de aceste crampe sunt cele active, care practică sport, tocmai din cauza transpirației puternice.

  1. Extenuarea

Aceeași transpirație puternica cu care te poți confrunta în perioadele fierbinți de pe timpul verii stă și în spatele extenuării. Pentru că organismul tău pierde multă apă și sare, poți resimți o stare acută de slăbiciune, perioade de amețeli, sete, greață, dureri de cap, stări de vomă, palpitați și chiar o ușoară amorțeală a mâinilor și picioarelor. Recuperarea survine de obicei după ce ai consumat băuturi reci sau ai reușit să te retragi într-un loc răcoros, ferit de soarele puternic.

  1. Circulația sângelui spre creier încetinită

Din cauza temperaturilor ridicate și a căldurii excesive, există posibilitatea de a resimți stări de amețeală și leșin din pricina circulației încetinite a sângelui spre creier. Apare de cele mai multe ori în cazul persoanelor care nu au trecut printr-un proces corect de aclimatizare și au trecut rapid de la un mediu foarte rece la unul călduros, acest lucru provocând o scădere bruscă a tensiunii. Într-un astfel de caz, recuperarea se face doar într-un loc mai răcoros.

  1. Leșinul

Este una dintre afecțiunile severe provocate de temperaturile foarte ridicate. Apare în clipa în care temperatura corpului atinge sau chiar depășește 41 de grade Celsius și se manifestă prin pierderea cunoștinței. Există două tipuri de stări severe de leșin. Prima, în care persoana în cauză nu transpiră deloc, întâlnită mai des la copii, iar a doua în care există transpirație din abundență, regăsită în cazul celor cu o activitate fizică intensă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: 9nong