5 sfaturi practice care te vor ajuta să preiei controlul în viața ta și să devii mai independentă

5 sfaturi practice care te vor ajuta să preiei controlul în viața ta și să devii mai independentă

Dacă îți petreci prea mult timp uitându-te cum își trăiesc alții viața, dacă te deranjează orice mică schimbare din jurul tău, dacă uneori ai senzația că te-ai dedublat și nu mai faci nimic pentru tine, în schimb faci prea multe pentru alții, e timpul să iei măsuri.

Independența nu e un moft: un studiu efectuat de câțiva cercetători de la Universitatea Cambridge a dovedit că femeile care se simt în control și își văd scopurile cu claritate au șanse mult mai mici să fie afectate de anxietate.

Iată care sunt câteva dintre lucrurile pe care le poți face ca să devii mai independentă și să preiei conducerea în viața ta:

1. Adoptă schimbarea ca mod de viaţă

Unul dintre lucrurile care ne ţin pe loc – în viaţă, în carieră, în relaţie – este rezistenţa la schimbare. Nu ne place să ne schimbăm stilul vestimentar, ne simţim confortabil în relaţia pe care o avem, chiar dacă nu suntem fericite, nu are rost să ne schimbăm jobul – chiar dacă nu ne place ceea ce facem – câtă vreme este unul stabil.

Atunci când se modifică, totuşi, ceva în viaţa noastră, asta ne prinde mai mereu pe picior greşit. Multe femei se simt neputincioase atunci când lucrurile se schimbă în jurul lor. În loc să opui rezistenţă, însă, e mult mai bine dacă înveţi să mergi cu valul. Dacă iei parte activă la orice schimbare din viaţa ta, vei avea mai mult control asupra lucrurilor şi vei putea face alegeri, în loc să fii pusă în faţa faptului împlinit.

2. Învaţă în fiecare zi lucruri noi

„Nu știu” este unul dintre răspunsurile care ne dau nesiguranță și ne accentuează vulnerabilitățile. Nu ne place să recunoaștem că nu știm, fie că e vorba despre cultură generală, despre gadgeturi, politică sau orice altceva. De asta e important să nu te oprești niciodată din învățat. Citește, ascultă, urmărește nu doar lucrurile care te pasionează și nu te feri să încerci lucruri noi. Experiența personală e cea mai bună metodă de învățare.

Dacă eşti fumătoare, renunţă la fumatul clasic şi încearcă un dispozitiv IQOS, care încălzeşte tutunul, nu îl arde. Dacă ţi se pare complicat sau nu ai dat prea mare importanţă gadgeturilor până acum, citeşte întâi cum se foloseşte sau cum se încarcă IQOS. Există soluţii pentru orice dilemă, trebuie doar să vrei să înveţi.

3. Nu te mai compara cu ceilalţi

Una dintre cele mai des întâlnite greşeli – pe care o facem uneori conştient, alteori fără să ne dăm seama – este să ne comparăm în mod constant cu cei din jurul nostru. Iar reţelele de socializare nu ne ajută, ba dimpotrivă. Ne uităm ce fac fostele colege de facultate sau actualele colege de birou, unde îşi petrec vacanţele, ce familie fericită au, ce casă, ce maşină, ce serviciu, ce haine.

Modul acesta de a-i analiza pe cei din jur nu ajută deloc. Dimpotrivă, nu face decât să scoată în evidenţă nesiguranţa şi să te facă să acumulezi frustrări. Renunţă la a mai face comparaţii: pierzi timp preţios, timp pe care ai putea să-l investeşti în tine şi în planurile tale de viitor. Când simţi că ai început să faci comparaţii, opreşte-te şi concentrează-te pe tine, pe calităţile şi pe ideile tale.

4. Fii mai atentă cu cei din jur

În loc să te compari în mod constant cu cei din jurul tău, poţi să fii mai atentă la problemele şi la momentele critice prin care trec. Poate fi vorba despre rude, despre prietenele apropiate sau chiar despre oameni pe care nu-i cunoşti chiar aşa bine: observă-i şi ajută-i atunci când simţi că trec prin clipe de cumpănă.

O vorbă bună sau o mână de ajutor la momentul potrivit pot să facă minuni şi pentru ei, şi pentru tine. Atunci când te concentrezi la ceilalţi, ai ocazia să schimbi ceva în viaţa lor. Simplul fapt că poţi avea acest impact asupra unei alte persoane este suficient să-ţi ofere încredere de sine, iar asta îţi va consolida propria independenţă în faţa celor din jur şi, în special, în propriii tăi ochi.

5. Pune bani deoparte

Nu este un secret pentru nimeni că independenţa înseamnă, printre multe altele, şi siguranţă financiară. Este dificil să simţi că deţii controlul asupra vieţii tale şi asupra deciziilor pe care vrei să le iei, dacă ai contul gol în bancă şi mai multe datorii decât ai vrea să-ţi aminteşti.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să renunţi la unele cheltuieli mărunte, de care te poţi lipsi. Pune bani deoparte, chiar dacă este vorba de restul rămas după o zi petrecută la cumpărături. Este un început bun şi, cu timpul, vei reuşi să-ţi creşti economiile cu sume mai mari. Fie că economiseşti pentru investiţii de viitor sau, pur şi simplu, ca să-ţi cumperi lucrurile pe care le doreşti, banii din cont îţi vor da independenţa de care ai nevoie ca să poţi face orice doreşti cu viaţa ta.

La final, un strop de încredere în sine nu strică niciodată, mai ales dacă pui în balanță toate avantajele pe care ți le oferă siguranța și controlul date de independență. Vei avea o bază solidă de unde poți pleca mai departe pe propriul drum.

Sursa foto: Shutterstock