Praful, poluarea, stresul, excesul de sebum și dilatarea excesivă a porilor sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta pielea și pot crește astfel predispoziția pentru apariția punctelor negre. Cel mai des, acestea apar în zonele cu exces seboreic: pe frunte, nas și bărbie, în așa numita zona T a feței.

Specialiștii de la Phyt’s România au întocmit o listă esențială a lucrurilor pe care trebuie să le faci pentru a avea pielea curată. Contrar concepției populare, punctele negre nu sunt un indicator al unui exces de grăsimi din organism.Așadar, nu dispar dacă adopți o dietă fără grăsimi, ci cu ajutorul unui regim atent de îngrijire a pielii.

Demachierea e importantă, dacă vrei să scapi de punctele negre

Obiectele pe care le folosești zilnic pot afecta pielea și chiar determina apariția problemelor comune ale tenului: acneea și punctele negre. De exemplu, fața de pernă, deși poate părea curată la prima vedere, acumulează peste noapte murdării, praf și uleiuri care ajung în fiecare seară pe față. Același este cazul telefoanelor mobile, care intră zilnic în contact cu pielea. De aceea e important sa te demachiezi în fiecare seară. Și la fel de important e să menții cât mai curate obiectele care inevitabil îți ating pielea.

Tonifierea

Loțiunea tonică vine în completarea procesului de demachiere, ajutând la eliminarea resturilor de machiaj, praf și celule moarte. Datorită efectului astringent, aceasta are și rolul de a elimina excesul de sebum, de a menține pH-ul natural al pielii și de a reduce porii dilatați, principalele cauze ale apariției punctelor negre.

Cum scapi de punctele negre: exfolierea

Indiferent de vârstă sau de tipul tenului, nu trebuie să sari peste această etapă. Exfolierea ajută la eliminarea excesului de sebum, îndepărtarea celulelor moarte și curățarea porilor.  Acestea sunt principalele cauze care determină apariția punctelor negre. Un gomaj simplu, cu ajutorul unor produse care conțin particule abrazive, este suficient pentru a oferi tenului un aspect mai strălucitor și mai luminos. Gomajul asigură o acțiune de exfoliere delicată, eliminând ușor celulele moarte de la suprafața pielii, fără a deteriora stratul de protecție naturală a pielii.

Citește și – Uită de riduri! Alege măști de față naturale și uleiuri cu efect antirid

Hidratarea

Deși tenul gras este mai predispus către apariția punctelor negre, nu înseamnă că nu trebuie hidratat. La fel, un ten gras nu înseamnă și un ten hidratat. Din contră: atunci când pielea este deshidratată, glandele sebacee produc mai mult sebum.

Îngrijirea de noapte

În timpul nopții pielea se regenerează și își reface țesuturile afectate în timpul zilei și este lăsată să respire. De aceea e bine ca seara să folosești un ser sau mască tratament pentru a grăbi aceste procese naturale. Dacă ai puncte negre, se recomandă folosirea serurilor, datorita texturilor mai ușoare.

Uită de metodele învechite prin care punctele negre sunt eliminate prin stoarcere. Acestea sunt o soluție ineficientă, temporară și în urma căreia pielea rămâne traumatizată. Cel mai bun mod, atât pentru a preveni, cât și pentru a scăpa de aceste probleme estetice este  să respecți regulile de mai sus.

Foto: 123rf

Citește și – 6 sfaturi de la specialist, dacă ai tenul uscat și lipsit de prospețime