De Halloween trebuie să te ocolească spiritele rele

În noaptea de Halloween e bine să te costumezi într-un personaj înfiorător și să porți mască, astfel încât să nu te recunoască duhurile care au ajuns pe pământ din lumea lor întunecată. Este un obicei vechi din vremea celților, care credeau că în această noapte ajung în lumea muritorilor tot felul de fantome, năluci și spirite care ne-ar putea face rău.

Conform tradiției, ar trebui să sculptăm napi, nu dovleci

Legenda spune că un țăran șugubăț, pe nume Jack, îi făcuse dracului tot felul de pozne, iar acesta l-a blestemat să cutreiere între Rai și Iad cu un tăciune aprins din focurile Gheenei. Dar Jack i-a jucat o nouă festă dravolului și a pus tăciunele într-un nap scobit. Cu felinarul lui improvizat, Jack și-a purtat sufletul între cele două lumi, rătăcind poate și azi, pentru că nici în Rai nu e primit, dar nici în Iad.

Când emigranții irlandezi au dus cu ei aceste tradiții în America, acolo se găseau mai greu napi atât de mari și de groși încât să sculpteze din ei felinare, astfel că s-au folosit de dovleci.

Luna plină de Halloween e mai rară decât credem

Toate desenele și reprezentările acestei sărbători sunt legate de Luna plină, numai că ea coincide foarte rar cu noaptea de Halloween. Ultimele dăți au fost în 1955 și 2001, iar următoarea Lună plină de Halloween va fi în 2020.

Bomboanele, o tratație necesară

Obiceiul copiilor de a colinda și de a cere dulciuri în noaptea de Halloween vine de la o tradiție veche a celților de a oferi ceva de mâncare sărmanilor care promiteau să se roage pentru cei morți. Celții mai aveau obiceiul de a pune un tacâm în plus la masă pentru cineva mort de curând în familie, să se ospăteze cu ei de Samhain.

Apoi, în secolul al XI-lea, Papa a decretat trei zile sfinte, de pe 31 octombrie până pe 2 noiembrie, în amintirea tuturor sfinților, pentru a obliga credincioșii să uite de sărbătoarea lor pagână. All Hallows Eve a devenit cu timpul Halloween.

Fetele din Irlanda făceau vrăji de dragoste

Noaptea de Halloween nu era doar noapte spiritelor necurate, a morții și a fricii. Erau multe obiceiuri frumoase pentru tineri, legate de dragoste și găsirea sufletului pereche. Spre exemplu, tinerele luau câteva alune, le botezau cu numele băieților care le plăceau și le aruncau pe rând în foc. Aluna care troznea prima anunța că băiatul respectiv va fi soțul fetei.

La petrecerile de Samhain unde se adunau mulți tineri buni de însurat, gazda casei ascundea un inel în plăcinta cu piure. Cine îl găsea, acela avea norocul să se căsătorească în anul următor.