5 greșeli pe care le poți face când porți masca de protecție

greșeli pe care le faci când porți masca de protecție

Ne obișnuim cu greu să purtăm masca de protecție, dar știm că este obligatorie în spațiile publice aglomerate pentru a ne proteja și pe noi, și pe cei din jurul nostru. Cu toate acestea, unii dintre noi mai fac greșeli atunci când își pun mască și eficiența ei este aproape nulă.

Poartă masca de protecția cu partea albă spre interior

Cu toții știm că măștile medicale au o parte albă și un albastră sau verde. Ele sunt confecționate din două materiale distincte: cel alb are putere mare de absorbție a umezelii și reține picăturile de salivă atunci când vorbim, când tușim, când strănutăm.

Iar materialul de la exterior, albastru sau verde, este impermeabil și are rolul de a bloca picăturile de salivă care ar putea ajunge în nasul sau pe buzele noastre atunci când cineva strănută lângă noi.

Mulți dintre noi nu știu prea bine cum să o poarte și pun uneori masca invers, cu materialul colorat spre interior.

Purtăm măști improvizate din orice

Nu orice material ne poate apăra eficient de aerosolii încărcați de microbi de la cei din jur. O eșarfă, o bandană sau un batic subțire nu vor fi eficiente. Le ții degeaba pe față. Cele mai eficiente sunt măștile sanitare, făcute din materiale impermeabile. Apoi sunt eficiente măștile făcute din bumbac de bună calitate, cu o densitate mare a țesăturii și împăturit în minimum trei straturi.

Dacă te uiți la lumină prin materialul respectiv și vezi că țesătura este rară, nu îl purta pe față în ideea că te protejează. Alege o mască de bună calitate, prin care poți respira, dar care să aibă o țesătură cât mai densă.

Pui și iei masca de pe față incorect

 

Igienizează mâinile înainte ori de câte ori folosești masca.

Ferește-te să pui mâna pe materialul din care este făcută masca.

Când o pui pe față sau o dai jos, pune mâna doar pe elasticele de după urechi și numai după ce te-ai curățat cu un șervețel dezinfectant.

Porți masca sub nas

Ai grijă ca, în locurile publice, în locurile aglomerate, în piețe și magazine, masca să acopere bine și nasul. Oricând poți strănuta tu și poți fi infectat cu noul coronavirus fără să știi, dacă ești asimptomatic. Oricând poate tuși cineva lângă tine și, dacă masca nu acoperă și nasul, inspiri imediat aerosolii cu microbi.

Atingi masca în timp ce o porți

Încearcă să te obișnuiești cu ideea că nu trebuie să mai atingi deloc fața și masca când ești în oraș, dacă nu îți igienizezi mâinile. Nu ai de ce să atingi masca tot timpul! Mâinile tale pot fi murdare, pot fi contaminate inclusiv cu noul coronavirus, dacă ai pus mâna pe obiecte folosite de indivizi contagioși.

Ferește-te să îți mai atingi fața până nu te speli foarte bine pe mâini și până nu le igienizezi cu șervețele dezinfectante.

foto: Shutterstock