Există mai mulți factori de luat în calcul atunci când alegi hrana pentru pisica ta. Vârsta, dacă este sau nu sterilizată, tendințele de îngrășare, rasa și dimensiunile nu pot fi ignorate. Totuși, mai ales pentru cei începător, există unele greșeli de hrănire a pisicii, care nu numai că îi pot pune sănătatea în pericol, dar îi pot afecta și comportamentul, în unele cazuri. Iată ce ar trebui să eviți:

Îi dai să guste din mâncarea ta

Pisicile sunt foarte pofticioase și este bine să știi că, de acum încolo, nu vei mai mânca niciodată singur. Tentația de a le oferi din mâncarea ta este mare, mai ales atunci când se uită în ochii tăi, se ling pe bot și așteaptă. Însă înainte de a-i da pisicii din mâncarea ta este bine să verifici dacă nu cumva aceasta poate fi toxică pentru ea. Unele alimente care pot părea inofensive, cum ar fi ceapa sau avocado, conțin substanțe toxice pentru animale și chiar și o cantitate mică le poate face rău. 

Îi alegi mâncarea la întâmplare

Atunci când alegi hrana pisicii tale, este important să iei în calcul:

  • Vârsta pisicii: există hrană specială pentru pui, pentru pisicile adulte și pentru pisicile în vârstă, care conține ingredientele necesare pentru a asigura aportul nutritiv necesar fiecăreia.
  • Dacă este sau nu sterilizată: pisicile sterilizate au nevoie de mâncare specială pentru a nu se îngrășa.
  • Calitatea mâncării: o mâncare pentru pisici bună poate preveni pe viitor problemele de sănătate ale pisicuței tale, în special cele digestive sau urinare. 
  • Rasa: unele rase de pisici au nevoie de o alimentație specială, care să țină cont de particularitățile respective. Medicul veterinar te poate sfătui, în acest caz, cum și cu ce tip de mâncare ar trebui să îți hrănești pisica.
  • Problemele de sănătate: pisicuțele predispuse la unele afecțiuni au nevoie ca mâncarea lor să fie adaptată pentru a preveni problemele recurente de sănătate. 

Îi dai numai hrana umedă

O pisică are nevoie de o alimentație diversificată și, oricât ar mieuna după pliculețele cu sos, este important să o înveți să mănânce și hrană uscată. În primul rând, dacă îi oferi felinei tale doar hrană umedă, riscul apariției gingivitei este mai mare, iar ea este deja predispusă la probleme gingivale.  Mancarea uscată, fiind abrazivă, îi curăță animalului și dantura, așa că nu ar trebui să fie exclusă din alimentației. Poți testa mai multe tipuri de boabe, până când le găsești pe cele pe care le preferă felina ta. Nu îți face griji, îți vei da seama imediat când vei nimeri o hrană uscată pe care pisica ta să o adore. 

Îi schimbi frecvent mâncarea

Cu toate că este bine să îi oferi pisicii tale o mâncare variată, schimbarea prea rapidă a alimentației îi poate cauza probleme digestive. Dacă organismul ei nu a apucat să se adapteze la noua hrană, este posibil ca pisica să vomite sau să aibă alte probleme de digestie. Din acest motiv, oamenii ajung la concluzia că mâncarea este de vină și o schimbă din nou. Însă de cele mai multe ori, problema este doar rapiditatea cu care i-ai schimbat hrana. Organismul pisicii tale are nevoie de un timp pentru a se adapta la noul produs, așa că ar trebui să îi schimbi hrana gradual – fie amestecând-o cu cea veche, fie alternând între cele două.

Îi dai pisicii lapte și carne crudă

Deși pisicilor le place laptele, acesta le poate cauza probleme gastrointestinale și diaree, din cauza lactozei, pe care organismul pisicii nu o poate digera cum trebuie. La fel, carnea crudă, (inclusiv cea de pește), este periculoasă pentru pisici, întrucât poate conține agenți patogeni care sunt distruși doar atunci când prepari termic carnea. Bacterii precum E. coli sau Salmonella pot pune în pericol viața pisicii tale, așa că este indicat să eviți carnea crudă în alimentația ei. 

Sursă foto: Pexels.com

(P) Material publicat în colaborare cu animaland.ro