Alături de ginseng, ghimbir, silimarină, usturoi și scorțișoară, condimentul turmeric reprezintă unul dintre cele mai frecvent menționate alimente cu rol medicinal.

Turmeric – mai eficient decât medicamentele convenționale

Când comparăm turmericul cu medicamentele convenționale, descoperim că beneficiile sale pentru sănătate sunt la fel de ridicate. De fapt, curcumina este, conform unor studii, mai eficientă chiar decât anumite medicamente.

Astfel, turmericul este mai puternic decât unele medicamente, cum ar fi:

  • antiinflamatoare
  • antidepresive
  • citostatice
  • anticoagulante (aspirina)
  • analgezice
  • medicamente pentru controlul diabetului
  • medicamente pentru controlul colesterolului
  • steroizi
  • antiartritice

Iată mai pe larg câteva dintre beneficiile sale extraordinare:

Turmeric – mai puternic decât antiinflamatoarele

Cea mai importantă caracteristică a curcuminei prezentă în turmeric o constituie capacitatea sa de a controla inflamația. Conform unui studiu care a evaluat mai multe substanțe cu rol antiinflamator, aspirina și ibuprofenul sunt cel mai puțin eficiente, pe când curcumina se numără printre cele mai eficiente din lume.

Afecțiuni precum cancerul, artrita, colesterolul ridicat, durerile cronice, colita ulcerativă pot fi rezultatul unei stări inflamatorii din corp. Prin urmare, este esențial să ne protejăm organismul de orice potențială inflamație și mai ales de cele cronice. E posibil ca această extraordinară capacitate a turmericului de a proteja împotriva inflamațiilor să constituie explicația pentru rolul său în prevenirea a numeroase tipuri de boli.

Turmeric – eficient în tratarea artritei

Eficiența curcuminei în tratarea artritei a fost testată într-un studiu realizat pe 45 de pacienți cu artrită reumatoidă prin comparație cu un medicament prescris uzual în tratamentul artritei, respectiv diclofenac. Pacienții au fost împărțiți în 3 grupe: o grupă căreia i-a fost administrată curcumină, o grupă diclofenac și o grupă și curcumină, și diclofenac.

Rezultatele studiului au arătat clar că cea mai mare rată de îmbunătățire a fost constatată la pacienții tratați doar cu curcumină. În plus, tratamentul cu curcumină nu prezintă efecte secundare nocive.

Turmeric – tratarea și prevenirea cancerului

Mai multe studii de laborator efectuate asupra celulelor cancerigene au arătat că substanța activă din turmeric denumită curcumină are efecte anticancerigene. Aceasta poate nu doar să distrugă celulele cancerigene, ci și să prevină formarea lor. Curcumina prezintă beneficii mai ales asupra cancerului mamar, intestinal, cancerului de stomac și a celui de piele.

Conform unui studiu din 2007, tratamentul cu citostatice și curcumină împotriva cancerului intestinal s-a dovedit mai eficient în distrugerea celulelor canceroase decât doar cel cu citostatice.

Curcumina previne dezvoltarea și împrăștierea în organism a celulelor cancerigene, poate bloca activarea de enzime care conduc la apariția cancerului și reduce dimensiunea tumorilor.

Turmeric – reglarea tulburările gastrointestinale

Adesea, persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice ale sistemului digestiv nu mai pot tolera medicația. Flora bacteriană din stomac sau din intestine este deja compromisă, iar medicamentele pot conduce la lezarea mucoasei intestinale.

O meta-analiză din 2009 (un studiu care analizează rezultatele unui mare număr de alte studii) a evaluat capacitatea curcuminei din turmeric în tratamentul afecțiunilor inflamatorii ale intestinelor (sindromul colonului iritabil, boala lui Crohn, colita ulcerativă): S-a constatat că numeroase persoane au putut stopa administrarea medicației convenționale, deoarece starea lor s-a îmbunătățit enorm în urma consumului de curcumină.

În numeroase cazuri, pentru tratamentul sindromului de colon iritabil sunt prescriși corticosteroizi pentru reducerea simptomelor. Aceștia afectează în timp mucoasa intestinalăși agravează boala. Administrarea de curcumină nu prezintă însă efecte secundare. Datorită rolului său antiinflamator, contribuie la vindecarea mucoasei lezate și la creșterea numărului de bacterii benefice (probiotice).

Turmeric – controlul producției de colesterol

Cauza multor afecțiuni cardiace o reprezintă prediabetul, o afecțiune caracterizată printr-o cantitate de glucoză în exces în sânge care, netratată, poate conduce la diabet. Numărul de cazuri de prediabet crește în ritm galopant.

Diabeticii și totodată și nondiabeticii suferă de stres oxidativ, care afectează interiorul vaselor de sânge. Ca urmare a lezării arterelor, în sânge se acumulează colesterol nociv. Medicamentele anticolesterol scad cantitatea de colesterol, dar nu rezolvă problema stresului oxidativ. Acesta e cauzat de nivelul ridicat de glucoză din sânge și de inflamațiile din corp.

Conform unui studiu din 2008, curcumina din turmeric este la fel de eficientă sau chiar mai eficientă decât medicația pentru tratamentul diabetului. Aceasta tratează colesterolul ridicat prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației.

Foto: Pixabay