5 alimente sănătoase care (teoretic) nu expiră, dacă știi cum să le păstrezi

5 alimente sănătoase care (teoretic) nu expiră, dacă știi cum să le păstrezi

Multe alimente de bază, precum lactatele procesate sau mezelurile, sunt pline de conservanți pentru a rezista mai mult timp, dar nu toate sunt și sănătoase! Noi îți aducem aminte, însă, ce alimente poți păstra timp îndelungat, fără să își schimbe gustul și să îți pună sănătatea în pericol.

1. Migdalele

Bogate în minerale, vitamine și acizi grași sănătoși, migdalele reprezintă o gustare delicioasă potrivită la orice oră și pot fi adăugate în diverse prăjituri, mâncăruri fine sau salate sățioase. Consumate în combinație cu fructele aduc beneficii mari organismului, de aceea este bine să ai în casă cât mai multe migdale și să mănânci cât mai des.

Truc: datorită conținutul mare de acizi grași, migdalele rezistă multă vreme dacă sunt păstrate în recipiente de sticlă sau din plastic, închise ermetic, și depozitate în frigider. În aceste condiții, termenul de valabilitate se prelungește aproape cu un an.

2. Mierea

Se spune că mierea este singurul aliment din lume care nu se strică. Dar este important să fie miere 100% naturală, ceea ce este mai greu de găsit azi în comerț. Cu toate acestea, dacă reușești să cumperi miere naturală direct de la apicultori, o poți păstra ani de zile.

Truc: cele mai bune recipiente pentru a păstra mierea sunt cele din ceramică smălțuită, prin care nu pătrunde nici umezeala, nici lumina soarelui. Păstrează mierea într-o cămară răcoroasă și ai grijă să închizi bine capacul recipientului ori de câte ori o folosești. Frigiderul nu este cea mai bună soluție, pentru că mierea rezistă timp îndelungat numai la temperaturi medii, în jur de 20°C.

3. Orezul brun

Dacă îți place să consumi mai degrabă orez brun decât alb, poți cumpăra oricând cantități mai mari, pentru că această varietate este cea mai rezistentă.

Truc: un pachet de orez brun nedesfăcut poate ține în cămară cel puțin un an, iar dacă îl desfaci, aproximativ 6 luni. Ai grijă să nu stea la soare sau în căldură și nu își va pierde proprietățile.

4. Fasolea boabe

O sursă bogată de proteine, fibre și antioxidanți, fasolea uscată constituie baza multor preparate delicioase și sățioase. Ea nu lipsește din cămara nimănui, mai ales că poate rezista ani în șir, dacă o ții în condiții propice.

Truc: fasolea uscată rezistă cel mai bine în recipiente din plastic, prevăzute cu mici găurele pentru aerisire. Adaugă sare grunjoasă și câteva frunze de gutui, apoi pune boabele de fasole la păstrare. Așa o vei putea folosi și peste doi sau trei ani.

5. Uleiul de măsline

Cumpără numai ulei de măsline presat la rece, de cea mai bună calitate și, neapărat, îmbuteliat în sticle de culoare închisă. În general, el are un termen de valabilitate de până la 2 ani, pentru că păstrat mai mult timp începe să își piardă din proprietățile antioxidante. Cu toate acestea, poate rezista mai mult în timp, dacă e păstrat în condiții optime.

Truc: o sticlă cu ulei de măsline de culoare închisă poate fi păstrată mai mulți ani într-o cămară întunecată și răcoroasă, dacă nu este desfăcută. Dacă o desfaci, trebuie să consumi uleiul în aproximativ 6 luni.

 sursa foto: 123rf.com