4 pași ca să nu te mai enervezi ușor

Trucuri ca să nu te enervezi ușor - respiră adânc

Te enervezi ușor? Nu ești singura care are această problemă. Învață câteva trucuri ca să nu te mai enervezi așa de ușor și să fii mult mai calmă orice s-ar întâmpla.

Trucuri ca să nu te mai enervezi ușor

  1. Identifică problemele care te fac să-ți pierzi controlul. Notează-le și foarte specific.
  2. Observă cum reacționezi atunci când ești provocată. Corpul tău dă niște semnale. De exemplu, pulsul crește, îți transpiră palmele, respiri mai rapid etc. Fii atentă și la gândurile și la acțiunile tale.
  3. Fă-ți un plan referitor la cum vei reacționa atunci când vezi semnele că te vei enerva.
  4. Asigură-ți suficient timp de odihnă și refacere, pentru a nu ajunge la epuizare. Știi că atunci când ești foarte obosită te enervezi mai ușor.

Citește și: Te enervează copilul? Așa îți menții calmul!

Cum să nu te mai enervezi în relația cu copilul tău

Aceste trucuri pot fi aplicate în orice problemă. În ce privește relația cu copilul tău, ar fi mai bine să adopți un stil de educație prin încurajare. Astfel, el va fi mai cooperant, iar tu te vei enerva mai rar. Psihoterapeutul Tedy Creștin explică mai multe despre această abordare: 'este mult mai eficient și de dorit să educăm copilul prin încurajare. Este mai bine să-l motivezi să facă ceea ce îți dorești prin emoții pozitive (bucurie, entuziasm, iubire, pasiune), decât prin critică și stimularea emoțiilor negative (teamă, tristețe, invidie, rușine, vinovăție, dispreț, dezgust, etc).

psihoterapeut dr. Tedy Creștin, www.adaptabil.ro

psihoterapeut dr. Tedy Creștin, www.adaptabil.ro

Îmi place să dau ca exemplu filmul 'Viața e frumoasă'. În cele mai vitrege condiții, tatăl interpretat de Roberto Benigni a reușit să-și educe copilul prin joc, umor și încurajare. Sigur, filmul este o ficțiune, însă ideea este că se poate. Uneori se înmulțesc conflictele cu copilul și tentația este de a le rezolva prin forță, amenințări și să-l faci să te asculte de frică. Dacă simți căte enervezi ușor, ești cu nervii la pământ și nu poți menține un echilibru, o soluție ar fi să apelezi la ajutorul unui specialist pentru a detensiona situația și a face împreună un plan de lucru.'

Ai nevoie de un ajutor în plus? Aceste alimente te ajută să combați stresul!

Sursa foto: 123rf.com