Unii dintre acești germeni, precum stafilococul auriu, mucegaiul, salmonella sau E.coli te pot îmbolnăvi sau pot provoca reacții alergice atât la copii, cât și la adulți. Iar pentru că de multe ori bacteriile preferă locurile greu accesibile sau pentru că se ascund chiar sub ochii noștri, ne este greu să intuim din timp care sunt zonele pe care ar trebui să insistăm la curățenie sau care sunt obiectele de care ar trebui să ne descotorosim. Iată care sunt locurile din casă propice dezvoltării bacteriilor:

 

Baia

 

Nu este de mirare că baia este prima pe lista noastră. Umiditatea ridicată și aerul închis constituie mediul perfect pentru dezvoltarea germenilor. Locurile în care se găsesc cele mai multe bacterii sunt cada, țevile de scurgere, bateriile sanitare, podeaua din jurul vasului de WC, prosoapele și periuțele de dinți.

 

De aceea, ar trebui să ții cont de câteva lucruri pentru a evita înmulțirea bacteriilor în baie:

 

  • Înlocuiește baterile vechi din baie cu niște baterii sanitare ca acestea, care să aibă rezistență crescută la rugină, scurgeri și crăpături. După cum vezi, unele materiale pot asigura o utilizare îndelungată fără probleme, scăzând riscul apariției unor crăpături microscopice în care să se acumuleze bacterii. Dacă ai nevoie de sfaturi legate despre cum alegi bateria de baie, acest articol îți va oferi toată asistența de care ai nevoie pentru a face o alegere inteligentă pentru casa ta.

 

  • Schimbă prosoapele o dată pe săptămână. Prosoapele absorb umezeala și se usucă greu, timp în care devin un mediu optim pentru dezvoltarea germenilor. În plus, celulele moarte de piele care rămân pe prosoape încurajează apariția bacteriilor periculoase.

 

  • Curăță cu o periuță veche de dinți spațiile înguste din jurul gurilor de scurgere sau a robinetelor. În aceste locuri greu accesibile se dezvoltă cele mai multe bacterii, iar curățenia de rutină nu este suficientă pentru a le elimina.

 

  • Folosește un gel de spălat pe jos cu efect dezinfectant.

 

  • Aerisește baia după ce îți faci duș, astfel încât umezeala să fie eliminată mai rapid. Deschide geamul de la baie după fiecare duș sau instalează un ventilator care să reducă gradul de umiditate din încăpere.

 

Bucătăria

 

Zonele în care prepari sau depozitezi mâncarea conțin mai multe bacterii decât orice alt loc din casă, cu excepția băii. O analiză realizată de National Sanitation Foundation a descoperit un lucru alarmant: peste 75% din bureții de spălat vase analizați erau contaminați cu Salmonella și E.Coli, în comparație cu doar 9%, cât este procentul în cazul robinetelor din baie, de exemplu.

 

Alte obiecte din bucătărie predispuse dezvoltării bacteriilor sunt:

 

  • tocătorul de legume
  • cafetiera
  • frigiderul, în special rafturile pe care depozitezi alimentele care nu au fost încă gătite
  • chiuveta și blatul de bucătărie

Pentru a menține curate și dezinfectate aceste locuri, este indicat să folosești șervețele dezinfectante pentru a șterge bine robinetul din bucătărie, blatul și frigiderul. Pentru a ucide bacteriile de pe bureții de vase, poți încerca să îi încălzești un minut în cuptorul cu microunde. Nu uita să schimbi prosoapele de bucătărie de două ori pe săptămână și să te speli de fiecare dată pe mâini înainte să te apuci de gătit.

 

Clanțele și întrerupătoarele de curent

 

Rafturile, clanțele ușilor și întrerupătoarele din casă sunt alte locuri în care se mai ascund bacteriile și pe care uităm adeseori să le curățăm temeinic. Acestea pot fi igienizate foarte ușor, folosind șervețele dezinfectante cu care să le ștergem o dată pe săptămână.

 

Trusa de farduri

Pensulele de machiat, bureții pentru aplicarea fondului de ten sau a fardului sunt cele mai expuse acumulărilor de bacterii. Acești germeni pot cauza infecții la nivelul ochilor, dar și iritații ale pielii. De exemplu, o infecție cu Stafilococul auriu poate avea ca efect apariția acneei greu de controlat, care poate afecta inclusiv persoanele care nu au mai avut niciodată probleme cu tenul.

De aceea, este recomandat să îți păstrezi cosmeticele într-un loc curat, uscat, la temperatura camerei și să cureți o dată pe săptămână pensulele și bureții de machiat cu apă și săpun sau cu ajutorul unui spray cu alcool. Reține că toate cosmeticele care au fost desfăcute au un termen de valabilitate de maximum șase luni, perioadă după care ele devin mai vulnerabile în fața dezvoltării bacteriilor.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Riccardo Piccinini