Dacă ai pisică, ar trebui să renunți la ghivecele cu flori precum aloe vera, crini, asparagus, begonie, cale, mușcate, cactuși, croton, azalee sau diverse specii de filodendron. Acestea sunt periculoase pentru micile feline. Fie ai mare grijă să le ții într-un spațiu unde pisica nu ajunge, fie le faci cadou prietenelor care nu au animale de companie.

Dar multe alte plante la ghiveci pot fi inofensive pentru pisici, însă lor le place să le roadă sau să sape pământul din vas. Iată 3 soluții eficiente care îți protejează plantele.

Esența de mentă, neplăcută pentru pisici

Stropește plantele, îndeosebi tulpinile și frunzele, mai puțin florile, cu o soluție din apă și esență de mentă sau cu apă și piper măcinat. Aroma mentolată sau gustul iute al piperului le poate descuraja pe pisici să mai roadă tulpinile fragile.

Acoperă pământul din ghivece cu bile din ceramică și stropește-le, eventual, cu soluții ușor parfumate cu esențe florale. Animalele nu suportă parfumurile și nu vor mai fi tentate să sape în ghivece.

Folia de aluminiu pentru ghivecele cu flori mari

Acoperă pământul din ghivecele de mari dimensiuni cu un strat gros din folie de aluminiu pe care îl tai din loc în loc cu o foarfecă să intre aer și să se evapore apa. Majoritatea pisicilor și câinilor nu suportă sunetele pe care le scoate folia de aluminiu și renunță să mai sape. De asemenea, poți înveli în folie de aluminiu și baza tulpinilor groase ale plantelor de mari dimensiuni.

Coaja de lămâie, un aliat bun

Cojile de lămâie sau de portocale sunt și ele de ajutor, pentru că majoritatea pisicilor detestă aroma lor și nu vor mai fi tentate să se apropie de ghivece. Dar trebuie să le schimbi des, pentru că, după ce se vor usca, va pieri și parfumul.

Pont

Cultivă iarba mâței într-un ghiveci sau două, preferata pisicilor, ca să uite de celelalte plante verzi. Va fi atrasă să se joace și să roadă doar această plantă, iar celelalte este posibil să scape nevătămate.

 

foto: 123rf.com