De cele mai multe ori cea mai bună soluție este să aerisești casa și să o încălzești, pentru a scăpa de izul de mucegai și umezeală. Caută sursa mirosului neplăcut. Poate fi scurgerea de la baie, poate fi cămara umedă din hol sau din bucătărie, poate fi mobila veche din dormitor.

Dacă ai animale de companie, nu se știe dacă nu au ascuns bucățele de mâncare pe sub paturi și dulapuri, iar acestea au început să mucegăiască.

Folosește un ventilator și uleiuri esențiale

De obicei, aceste mirosuri apar în camerele mai întunecoase, mai umede și mai reci. Aerisește bine și încălzește casa uniform. În camera unde miroase a mucegai, dacă nu ai descoperit sursa concretă a mirosului, poți folosi câteva zile un ventilator, să aerisești foarte bine. În fața ventilatorului pune un mic difuzor de arome naturale în care poți folosi un ulei esențial cât mai plăcut și delicat precum uleiul de levănțică, de mandarine sau de trandafiri.

Bicarbonat pentru bucătărie și baie

Dacă mirosul provine din bucătărie sau din baie, de la obiectele umede, încearcă să le cureți temeinic cu o soluție împotriva mucegaiului. Spre exemplu, mucegaiul se poate ascunde în spatele unui dulap din baie sau în cămara cu alimente. După ce cureți mucegaiul, presară bicarbonat de sodiu pe rafturi câteva zile la rând, pentru a preveni reaparația mirosului de mucegai și umezeală.

Bicarbonatul este indicat și pentru covoarele care au miros stătut. Presară câteva pliculețe de bicarbonat pe tot covorul seara târziu și aspiră a doua zi dimineață.

Mucegai și umezeală în dulapurile cu haine

Se întâmplă uneori ca, în camerele mai întunecoase și reci, hainele vechi să sapte un iz de mucegai și umezeală. Cea mai bună soluție este să faci curat, să le speli pe toate și să le lași să se usuce în aer liber. Pulverizează apoi în locul în care le ții o soluție din oțet și lămâie combinate în părți egale și lasă dulapul sau rafturile respective să se usuce bine. Mirosul de oțet dispare în câteva ore, dar atacă mucegaiul și lasă în urmă un aer mai proaspăt.

sursa foto: 123rf.com