Folosești prea multe cuvinte și prea puține gesturi!

Câinii sunt capabili să rețină câteva cuvinte pe care le repetăm mai des și să le înțeleagă sensul în funcție de acțiunile sau gesturile pe care le facem când le rostim. Dar asta nu înseamnă că ei înțeleg limbajul uman. În schimb, ei pot ”citi” cu ușurință gesturile și expresia feței tale. De aceea, este indicat să gesticulezi mai mult când vrei să învețe anumite lucruri și să folosești gesturile corecte. Spre exemplu, când îi spui ”stai!”, nu te înclina spre el și nu întinde mâna. Cățelul va înțelege că îl chemi la tine, nu că vrei să se oprească. Cere sprijinul unui dresor cu experiență pentru a învăța gesturile cele mai potrivite.

Greșești când îl îmbrățișezi

Câinele tău știe că ții la el, dar nu înțelege de ce îți pui brațele în jurul lui. Pentru el, acest gest este confuz, pentru că nu înțelege îmbrățisările așa cum le percepem noi, drept un semn de mare afecțiune. Te tolerează, stă cuminte cât îl îmbrățișezi, dar pentru el acest gest este unul de dominare. Când un câine își pune lab ape spinarea altuia sau încearcă să îl cuprindă cu labele din față, înseamnă că vrea să îl domine, să îi arate că el este mai puternic. Când tu îți îmbrățișezi câinele cu afecțiune, el înțelege de fapt că vrei să fie supus și îi transmite un sentiment de nesiguranță, chiar de frică. Dacă este obișnuit cu acest gest, îl tolerează și se supune, dar asta nu înseamnă că se simte bine. Ca să afli cum se simte el cu adevărat când îl iei în brațe, fii atentă la următoarele semne: se încordează, își pleacă capul și îl mișcă în direcția opusă față de tine, evită să te privească în ochi, își linge buzele, își ține botul închis, își lasă urechile pe spate… toate aceste semne îți arată că nu se simte în siguranță.

Mângâie-l mai rar pe cap și pe bot

Majoritatea câinilor care sunt atașati de stăpânii lor acceptă de la persoanele apropiate să fie mângâiați sau atinși pe cap și pe bot, dar nu le place acest lucru. Așa cum noi nu am suporta să ne atingă cineva pe față sau pe cap, și pentru ei este un gest enervant. Dacă un străin ar întinde mâna spre fața ta, prima ta reacție este să te ferești. La fel reacționează și câinele, își pleacă urechile, închide ochii și se lasă mai jos față de mâna ta ca și cum ar vrea să îți transmită că nu se simte în siguranță și că nu vrea să fie atins. Te va lăsa să faci ce vrei, pentru că tu ești stăpâna, dar nu va aprecia gestul. În schimb, dacă vrei să faci un gest frumos pentru el, mângâie-l pe spate sau în apropierea cozii.