3 criterii clare să alegi un salam de calitate

3 criterii clare să alegi un salam de calitate

Mezelurile și, în mod special, salamul crud uscat se numără printre preferințele culinare ale românilor. Adevărul este că multe salamuri sunt delicioase și nu le putem rezista! Dar trebuie să știm cum să alegem un salam de calitate!

 

Procentul de carne dintr-un salam de calitate trebuie să fie menționat pe etichetă. Iar aici ne referim la carnea de calitate, la carnea care provine de pe abdomen, de pe pulpe și chiar la mușchi. Puține sunt mezelurile la care se folosește carnea bună. În rest, se folosește multă carne plină de grăsime sau resturile de carne de pe oase.

Citește cu atenție eticheta și învață să alegi un salam care are un procent mai mare de carne și cât mai puține ingrediente dubioase, cu nume greu de pronunțat, așa cum sunt diversele tipuri de arome artificiale și conservanți.

De asemenea, evită salamul care conține soia, grăsime de oaie, deși el este din carne de porc și vită, sau caragenan. Dar, pe lângă informațiile de pe etichetă, eu mă ghidez și după alte criterii care mă ajută să aleg un salam bun.

Evit salamurile grase și aleg un salam de calitate presat

În general, un salam presat conține un procent ridicat de carne și mușchi, și anume aproximativ 75%. Dacă se folosește mai puțină carne, produsul final nu mai poate fi un salam presat, ci un salam cu o cantitate mai mare de grăsime, mai moale și mai greu de feliat.

Salamul presat are, în general, o formă pătrată sau dreptiunghiulară, după care este foarte ușor de recunoscut, iar consumatorii din România știu că forma pătrată este adesea asociată cu calitatea ingredientelor.

Atenție la culoarea bucățălelor de grăsime

Orice salam, chiar dacă are peste 80% carne, trebuie să aibă și grăsime. Uită-te cu atenție la inserțiile de grăsime să fie albe, curate, așa cum este untura bine strecurată și preparată. Dacă grăsimea este galbenă, este posibil ca acel produs să conțină coloranți și arome sintetice sau să aibă ingrediente de calitate îndoielnică.

Cum trebuie să miroasă un salam bun

Fii atentă la miros, pentru că îl poți verifica din magazin, dacă salamul nu este ambalat într-o membrană de plastic. Chiar și așa, uneori și prin ambalajul de plastic se poate simți mirosul. Iar dacă este un miros prea puternic de usturoi și alte condimente, acesta trebuie să îți dea de gândit. Producătorul folosește prea multe arome sintetice.

Un salam de calitate nu trebuie să aibă un miros pătrunzător ca să fie bun. Trebuie să miroasă delicat a carne, usturoi și piper, dar fără să răspândească în jur un iz greu de grăsime.