20 de lucuri pe care să le știi înainte să donezi sânge

sfaturi înainte de donarea de sânge

România se află într-o constantă lipsă a rezervei de sânge. Apelul public periodic rezolvă doar o mică parte a necesității de sânge, în ciuda beneficiilor oferite îns chimbul donării. Mulți pun pe seama fricii de durere evitarea actului de donare, în vreme ce altora le e teamă să nu ia vreo boală de la centrul de donare. În fapt, donarea de sânge este un procedeu sigur și nu există nici un motiv pentru a ne fi teamă de vreo boală transmisibilă.  Singurele lucruri de luat în calcul sunt doar cele două tipuri de “reactii adverse”: leșinul și învinețirea zonei respective.

Citește și: Mergi pe jos ca să slăbești! Iată de câți pași ai nevoie

Înainte să donezi sânge e bine să ții cont de următoarele sfaturi utile:

 1. Să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani.
 2. Să ai greutate corporală minimă de 50 kg.
 3. Tensiunea arterială sistolică (maximă) trebuie să aibă valori cuprinse între 200 mmHg și 110 mmHg.
 4. Să nu ai boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatită virală cronică, HIV/SIDA.
 5.  Să fi trecut 70 zile de la ultima donare- intervalul este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sângelui și rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltări.
 6. Să nu fii însărcinată sau să nu fi născut în ultimele 18 luni-gravida nu poate dona sânge, întrucât organismul său trebuie să acopere și nevoile viitorului copil, iar interdicția se prelungește 18 luni după naștere pentru că organismul mamei să-și refacă pierderile.
 7. Să nu manifești stări emoționale exagerate-stările emoționale exagerate sunt o expresie a afectării sistemului nervos, cel care coordonează repartiția sângelui după nevoi, iar în acest caz răspunsul sau poate fi inadecvat.
 8. Să nu manifești o stare de oboseală-această stare (după muncă în schimbul de noapte sau după eforturi mari) poate constitui o cauză a adaptării necorespunzătoare a circulației sângelui.
 9. Să nu fi consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de recoltarea de sânge
 10. Să nu fi avut în ultimul timp pierderi inexplicabile de sânge.  Nu mânca grăsimi și dulciuri înainte de a dona sânge
 11. Asigură-te că organismul tău dispune de un nivel ridicat al fierului introducând în alimentație produse bogate în fier precum spanacul, carnea roșie, peștele, carnea de pui, cereale cu adaos de fier sau stafide.
 12. Nu vei simți nici o slăbiciune dacă în noaptea precedentă ai un somn bun
 13. Bea lichide din belșug înainte de a dona pentru a compensa fluidele pierdute. Poți aduce cu tine o sticlă de suc de portocale. Lipsa de hidratare este principalul motiv pentru care intervin amețeli sau leșinuri.
 14. E important să mănânci sănătos, evitând alimentele grase precum hamburgerii, cartofii prăjiți și înghețata înainte de a dona. Testele ce se fac asupra sângelui donat pot fi influențate de grăsimile care apar în sânge pentru câteva ore după ingerarea de alimente grase
 15. Evită consumul băuturilor ce conțin cafeină, pentru că acestea deshidratează
 16. Mănâncă cu 3 ore înainte de momentul donației. Nu este o idee bună să vii să donezi sânge pe stomacul gol. Astfel vei menține stabil nivelul glucidelor din sânge și te vei simți mai bine după ce vei fi donat sânge.
 17. E mai ușor dacă ești îmbrăcat cu o haină ale cărei mâneci pot fi suflecate ușor
 18. dacă știi că este mai ușor de recoltat sânge dintr-un braț față de celălalt din experiențele anterioare, spune asta medicului și nu te sfii să indici și vena cea mai potrivită
 19. Evită să donezi sânge după ce ai avut o intervenție stomatologică. Dacă intervenție a fost minoră așteaptă 24 de ore înainte de a dona sânge. Dacă a fost vorba de o intervenție mai complexă, cel mai bine este să aștepți o lună.
 20. După donația de sânge nu uita să te hidratezi suficient și să consumi alimente bogate în fier timp de una până la două zile.

Atenție! Ocupația donatorului poate constitui uneori o cauză a respingerii acestuia de la recoltare, când există pericolul potențial al infecțiilor sau al unei oboseli fizice pronunțate a celui ce direste să doneze. Iată câteva exemple de meserii care nu sunt acceptate la donara de sânge :

Mulgători/ îngrijitori de animale.

Măturători/ persoane care se ocupă cu întreținerea curățeniei publice.

Șoferi pe mijloace de transport în comun.

Piloți de avion/de curse

Operatori mașini grele.

Citește și: