10 semne despre sănătatea ta care prevestesc moartea timpurie

10 semne despre sănătatea ta care prevestesc moartea timpurie

Nimănui nu-i place să se gândească la moarte, chiar dacă este singurul lucru de care putem fi siguri pe lumea asta. Speranța de viață a crescut în Europa, dar România a rămas codașă la acest capitol. Problemele de sănătate, grijile de zi cu zi tot mai mari, poluarea și mâncarea de calitate îndoielnică sunt factori care ar putea conduce la moartea timpurie. Iată ce spun studiile!

 

Poți muri înainte de vreme lovit de o mașină sau poți muri de cancer la o vârstă la care alții abia se căsătoresc. Evenimentele tragice sunt imposibil de prevenit. Dar probleme medicale și un stil de viață nesănătos ar putea conduce la moartea timpurie, chiar dacă ești o persoană rezistentă și optimistă. În România, vârsta medie de deces este de 75 de ani pentru femei și 68.5 ani pentru bărbați, sănătatea fiind principalul factor care contribuie la un deces timpuriu.

Dacă te confrunți cu mai multe dintre problemele semnalate mai jos, nu înseamnă că vei muri peste 5  sau 10 ani, dar există riscul ca speranța ta de viață să fie grav diminuată și să ai probleme tot mai mari de sănătate după 50 sau 60 de ani.

Iată la ce semne trebuie să fii atentă și să iei măsuri!

Fracturile și oasele rupte

Dacă îți fracturezi mâna în copilărie și osul se repară fără probleme, aceasta nu reprezintă o problemă. Dar dacă ai probleme cu oasele după 40 de ani și suferi mai multe fracturi, acesta este un semn că rezistența organismului tău a scăzut dramatic. De aici vor apărea problemele de mobilitate, artrozele, durerile de coloană și incapacitatea de a mai ridica și căra lucrurile grele.

Inflamații ale articulațiilor și membrelor

Dacă începi să te confrunți tot mai des cu dureri și inflamații ale articulațiilor, mai ales la membrele inferioare, acest lucru trebuie să îți dea de gândit. Dacă inflamațiile devin o problemă cronică, corpul tău îți transmite un strigăt de ajutor. Cere imediat sfatul unui medic.

Îți pierzi mirosul sau devine tot mai slab

Este adevărat că simțul mirosului slăbește pe măsură ce îmbătrânim, dar dacă acest lucru începe să se simtă de pe la 30 sau 40 de ani, nu este un lucru firesc. Un studiu al cercetătorilor americani din anul 2005 a demonstrat că diminuarea sau pierderea mirosului, fără să existe o cauză medicală aparentă, a fost legat de moartea timpurie. Vitalitatea organismului scade și te vei confrunta cu probleme destul de grave în următorii 5 ani.

Câtă forță ai în pumni?

Dacă forța cu care prinzi diverse obiecte scade simțitor, acesta este un semnal de alarmă foarte grav. Puterea cu care apuci sau strângi în pumn este strâns legată de vitalitatea inimii și te avertizează că există probleme medicale ascunse pe care trebuie neapărat să le descoperi.

Unghiile bolnave, avertisment pentru moartea timpurie

Dacă unghiile tale se umplu se puncte, striații, pete roșii, galbene sau maronii, nu aștepta să treacă de la sine. Chiar dacă nu te dor unghiile, aceste semne sunt grave și indică prezența unor afecțiuni care ar putea duce la un deces înainte de vreme. Mergi la un specialist cât mai repede posibil.

Cât de repede bate inima ta?

Dacă ai un ritm cardiac alert, de peste 90 de bătăi pe minut și ai depășit 40 de ani, nu este o situație îmbucurătoare. Un studiu publicat de Asociația Medicilor Canadieni a arătat că există o strânsă legătură între ritmul cardiac accelerat și riscul de deces prematur.

Greutatea și abdomenul proeminent

Dacă vrei să trăiești bine la 60, la 70 sau la 80 de ani, ia măsuri din tinerețe să nu te îngrași și să nu depui grăsime pe abdomen, pe șolduri sau coapse. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că obezitatea este o boală gravă, iar riscul de deces este foarte ridicat de la 45 – 50 de ani sau chiar mai devreme.

Oboseala cronică

Te simți mereu obosită, chiar dacă încerci să te odihnești mai bine și să dormi 8 ore pe noapte… Acesta este un semnal că metabolismul tău este în regresie. Ai grijă să nu ajungi să suferi de oboseală cronică, deoarece aceasta este direct legată de riscul major de deces. Ia măsuri la timp, pentru că senzația acută de oboseală este doar un simptom al unor probleme mai grave.

Petreci prea multe ore pe scaun

Tot mai multe meserii ne obligă să lucrăm la calculator, legați de un scaun incomod. Oricât de ergonomic, moale și comod ar fi, dacă stai 7 sau 10 ore pe zi pe scaun, corpul tău va avea de suferit din multe puncte de vedere. Dacă ai auzit că sedentarismul ne omoară, nu este doar o expresie!

O mulțime de boli cronice sunt legate de statul pe scaun, de la boli digestive, la afecțiuni cardiace, traumatisme ale coloanei și boli de articulații. Iar statul pe scaun favorizează apariția mai multor boli în același timp, cărora sistemul imunitar nu le poate face față.

Fă un efort să te miști mai mult, cumpără un birou unde poți lucra și în picioare, fă gimnastică și dimineața și seara, mergi pe jos cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Respirația urât mirositoare

Nu este vorba de halena temporară după ce ai mâncat carne, usturoi sau ceapă. E vorba de respirația grea și fetidă pe care o ai de 1 an sau 2 și care semnalizează că suferi de infecții sau chiar de cancer. Mergi imediat la un control gastroenterologic.

sursa foto: 123rf.com