10 cele mai bune alimente pentru menopauză

10 cele mai bune alimente pentru menopauză

Alege să consumi cele mai bune alimente pentru menopauză, pentru a-ți ajuta corpul să treacă mai ușor peste efectele negative ale acesteia. Află care sunt ele!

Ce trebuie să știi despre menopauză

Menopauza este acea perioadă a vieții de care toate femeile se tem, marchează sfârșitul perioadei reproductive și este, de fapt, o deficiență permanentă și ireversibilă de hormoni estrogeni.

Menopauza se instalează între 40 și 55 de ani, iar în România, media apariției acestui fenomen fiziologic este vârsta de 49 de ani.

Când apare înainte de 40 de ani, menopauza este considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diagnosticul de menopauză se pune după minimum 12 luni de lipsă a menstruatiilor.

Chiar dacă menopauză înseamnă declinul funcțiilor genitale și marchează trecerea de la etapă de reproducere la cea de senescență, asta nu ar trebui să fie motiv de depresie.

Află totul despre menopauză – cauze, simptome, tratament și stil de viață

10 cele mai bune alimente pentru menopauză

Alimente bogate în carbohidrați

La menopauză, nivelul de hormoni are fluctuații, iar femeile aflate la peri și postmenopauză se confruntă cu stări ușoare de depresie din cauza nivelului scăzut de serotonină.

Tot din această cauză ele simt nevoia de a mânca dulce pentru a se simți mai bine.

Specialiștii recomandă alimente bogate în carbohidrați – cereale integrale cu gem sau floricele de porumb, pe post de gustare.

Alimente bogate în calciu

Pentru a evita riscul de osteoporoză, femeile aflate la peri și postmenopauză ar trebui să consume alimente bogate în calciu.

Acesta ajută la întărirea oaselor și la un risc mai scăzut de a dezvolta osteoporoza.

Cele mai multe femei ignoră sfaturile medicilor și nu conștientizează importanța calciului la menopauză.

Calciul poate fi luat și din alimente precum lactatele care se găsesc în multe varietăți, dar și legume precum broccoli și cele cu frunze verde închis, în nuci.

Mai pot fi consumate semințe de chia, carne de pește, semințe de susan.

Nevoia de vitamina D

Femeile aflate la menopauză ar trebui să consume și alimente bogate în vitamina D ce ajută oasele.

Vitamina D ajută la o mai bună absorbție a calciului în organism.

Printre alimentele bogate în vitamina D se numără peștele gras, laptele de cocos, de migdale, de orez, etc.

Alimente bune pentru inimă

La menopauză, nivelul de estrogen crește iar acest lucru predispune la boli de inimă.

Acest risc poate fi redus cu ajutorul dietei și exercițiilor fizice.

Dieta trebuie să fie săracă în grăsimi nesănătoase, bogată în fibre, legume și fructe, cereale integrale, lactate slabă.

Apa este vitală

Și după instalarea menopauzei este important să bei suficientă apă pentru ca organismul să funcționeze corect.

Circa 8 pahare de apă pe zi elimină riscul apariției uscăciunii, balonării.

În apa de băut se pot adăuga legume și fructe proaspete pentru a o aromatiza, dar și pentru a-i spori beneficiile.

Consumă cât mai mult pepene, dar și castraveți.

Vitaminele B și proteinele

Vitaminele B oferă necesarul de energie de care ai nevoie la menopauză, iar proteinele stabilizează nivelul de zahăr din sânge.

Proteinele sunt de ajutor și pentru o mai bună dispoziție.

Semințele de in

Semințele de in sunt bogate în fibre, ceea ce este de ajutor în prevenirea bolilor de inimă și a constipației.

Semințele de in conțin un compus asemănător estrogenului și care ajută dispoziției.

Migdalele sunt bune

O mână de migdale pe zi în menopauză sunt un suport nutrițional important.

Sunt o sursă de grăsimi sănătoase, sunt bogate în magneziu, vitamina E, dar și riboflavină ce ajută sistemul vascular.

Migdalele sunt bune și pentru că au în compoziție minerale precum mangan și cupru.

Consumă ouă proaspete

Ouăle sunt o sursă bună de vitamina D pentru organism, dar conțin și fier și vitamine din complexul B.

Pe cât posibil încearcă să consumi ouă proaspete de țară, crescute la sol.

Consumă multe fructe

Fructele proaspete pot calma pofta de dulce. Luptă împotriva bolilor prin antioxidanții din compoziție, caloriile puține, apa din conținut și fibrele pe care le au.

Două fructe pe zi sunt ideale pentru a ține problemele la distanță și pentru a astâmpăra pofta de a ronțăi ceva dulce.

Discută și cu medicul specialist despre menopauză și pune-i toate întrebările care te frământă. Discută și despre alimentație, stil de viață, suplimente de vitamine și tot ce ai nevoie pentru a trece mai ușor prin menopauză.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto