Licorile bahice, cum sunt supranumite vinurile, reprezintă o emblemă a regiunii viticole din care provin, prin soiul de struguri folosit și prin procesul de fabricație. Vinurile albe sau roșii, seci, demi-seci, dulci sau vinurile spumante, toate alcătuiesc o întreagă gamă ce așteaptă să fie degustată.

Vinul, deși nu este o sursă de grăsimi, proteine sau de glucide (cu excepția vinurilor licoroase) au totuși calorii. Acestea provin din metabolizarea alcoolului (1 g de alcool generează 7 Kcal).

În cantități moderate, adică 150 ml/zi de vin pentru femei și maximum 300 ml/zi pentru bărbați, băut în timpul mesei, vinul poate avea efecte benefice pentru persoanele sănătoase.

Beneficii pentru organism

Este un lucru cunoscut că un pahar de vin pe zi reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, prin conținutul important de antioxidanți, în special de resveratrol. Vinul contribuie și la corectarea profilului lipidic, stimulează pofta de mâncare și contribuie la buna funcționare a tubului digestiv. Însă totul ține de cantitate, pentru că dacă se consumă mai mult de 300 ml/zi în mod sistematic, aceste beneficii sunt anulate de riscurile asociate excesului de alcool”, ne spune dr. Șerban Damian. ”Fiecare vin are personalitatea lui. Din punct de vedere nutrițional sunt destul de asemănătoare. Vinurile mai dulci conțin ceva mai mulți carbohidrați decât cele seci, iar vinurile roșii par să aibă o cantitate ceva mai mare de antioxidanți, deci ar putea fi o alegere mai bună.”, a mai adăugat medicul.

Diferența dintre vinurile din comerț și cele de țară

Deseori sunt mai la îndemână vinurile cumpărate din supermaketuri sau hipermarketuri. Este totuși de preferat să optăm pentru cele fabricate la țară? Specialistul ne răspunde: ”Vinurile din comerț sunt produse în condiții controlate, după standarde bine puse la punct, având o compoziție corectă și cu riscuri reduse de a fi contaminate cu substanțe potențial nocive. Vinurile <artizanale> pot fi contrafăcute, adică să nu aibă o compoziție corectă sau pot să conțină diverse substanțe care nu au ce căuta în acest produs. Desigur nu e o regulă, însă probabil e mai sigur să cumpărăm de la un producător acreditat, decât de la o persoană oarecare, despre care nu știm mare lucru.”

Rolul sulfiților

Sulfiții sunt conservanți și compuşi chimici pe bază de sulf, dintre care cel mai întâlnit în tehnologia de fabricare a vinului este dioxidul de sulf (SO2). Acest dioxidul de sulf are proprietăţi antioxidante, antiseptice (împiedică transformarea vinului în oţet) şi stabilizează şi protejează vinul de variaţiile de temperatură. De asemenea, se adaugă sulfiți în vinurile care au o cantitate mare de zahăr, pentru a împiedică să fermenteze din nou în condiţii de temperatură ridicată.

Legile europene impun specificarea pe etichetă a faptului că vinul conține sulfiți. Limitele maxime admise sunt de 150 mg/l în cazul vinului roşu şi 200210 mg/l pentru vinul alb. Este bine de știut că în vinurile albe dulci este cea mai mare cantitate de sulfiţi, iar cea mai mică este în vinul roşu sec.

Ce efecte negative pot avea acești sulfiți? ”Există persoane cu sensibilitate la sulfiți și care pot dezvolta reacții alergice atunci când intră în contact cu ei. De aceea există obligativitatea ca sulfiții să fie menționați pe orice etichetă. Pentru persoanele nonalergice, sulfiții nu pun nicio problemă, pentru că se găsesc în cantități reduse în alimente, explică dr. Șerban Damian.

Vinul roșu poate ajuta în slăbire

Cunoscut deja pentru proprietățile benefice pe care le are asupra sănătății inimii, vinul roșu are se pare și un alt avantaj. Conform cercetătorilor americani de la Universitatea Purdue din statul Indiana, compusul chimic numit piceatanol conținut de vinul roșu poate împiedica unele alimente grase, consumate, să se transforme în ţesutul adipos. Pe scurt, asta înseamnă că limitează înmulțirea celulelor grase. Oamenii de știință iau în considerare chiar și varianta de a include un pahar sau două de vin roșu în dietă, inclusiv atunci când vrei să scapi de kilograme.

Stimulent al metabolismului

Vinul natural este un stimulent ușor al metabolismului, reduce stresul, fluidizează sângele, este antioxidant, încetinește procesele de îmbătrânire și are acțiune antibacteriană. Însă, mare atenție! Excesul de vin anulează aceste beneficii, crescând semnificativ apariția bolilor hepatice și neurodegenerative.

Un pahar de vin e chiar recomandat

Vinul este un aliment consumat de mii de ani. Face parte din cultura umană și ne-a însoțit de-a lungul istoriei. Oamenii l-au consumat pentru proprietățile lui <euforizante>, însă în ultimele sute de ani s-au putut dovedi și proprietățile sale sanogene, în special în ceea ce privește prevenirea bolilor cardiovasculare. Ramâne în vigoare recomandarea de a consuma zilnic sau cu o oarecare frecvență un pahar de vin, mai ales roșu. Problemele apar la cantități mai mari, pentru că nu trebuie uitat că vinul are un conținut destul de important de alcool, substanță cu potențial distructiv, în special pentru celulele hepatice, acolo unde alcoolul este metabolizat. Așadar, moderația menține vinul în zona sigură.” (dr. Șerban Damian, Nutriționist Sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Serban Damian

Credit foto: Flickr.com