Originar din Asia Centrală, usturoiul era cunoscut de egipteni încă din anul 4500 înainte de Hristos. Aceștia îl includeau în rația alimentară a sclavilor care lucrau la piramide. Așadar, beneficiile și proprietățile medicinale ale usturoiului sunt cunoscute de foarte mult timp. De-a lungul vremii, el și-a făcut un renume în prevenirea multor afecțiuni, de la răceli banale până la boli grave.

Recomandat în diferite boli

Crud, poate fi folosit pentru a trata simptome ale acneei, dar există dovezi că este un foarte bun adjuvant pentru hipercolesterolemie. Pe lângă rolul în buna funcționare a sistemului cardiovascular, usturoiul are un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei și oferă protecție în starea generală de sănătate. Introducerea cu regularitate a usturoiului în alimentație ajută la asigurarea bunei funcționări a aparatului digestiv, la consolidarea rezistenței față de agresiuni microbiene, la regenerarea pielii și la menținerea tenului frumos. Aceste efecte sunt date de cele 200 de substanțe active pe care le conține: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Principalul component activ al usturoiului este alicina, care are un puternic efect antibiotic.

Topește grăsimile

Medicina populară recomandă consumul de usturoi în cazuri de hipertensiune și obezitate. Acesta conține uleiuri care ajută la o mai bună eliminare a grăsimilor din organism. Pentru a beneficia de efectele sale terapeutice este indicat consumul a unui cățel de usturoi crud în fiecare zi. De aceea, la mâncare trebuie adăugat la finalul preparării, pentru a-și păstra proprietățile. O altă formă de consum este sub formă de mujdei de usturoi.

Credit foto: Flickr