Pentru mulți oameni cafeaua este plăcerea dimineții, pentru alții este un excelent energizant într-o zi activă, iar în multe alte cazuri o ceașcă aromată din prețioasa cafea este un motiv binemeritat de relaxare și de socializare. Această băutură magică rezultată din boabele de cafea este cunoscută din cele mai vechi timpuri și și-a păstrat locul de cinste de-a lungul secolelor.

Consumată în cantități mici, în limita unei căni de cafea pe zi, ne poate ajuta să ne simțim mai energici, îmbunătățeste capacitatea de concentrare, crește performanța fizică pe durate scurte de timp și, dacă optăm pentru o variantă de cafea organică, putem să ne creștem aportul de antioxidanți în alimentație”, spune Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție. ”Personal, sunt băutoare de cafea espresso, pentru că o doză de espresso are mai puțin de jumătate din cantitatea de cofeină conținută într-o cană de cafea la filtru și aroma este mult mai intensă”, a mai adăugat aceasta.

Cafeaua în amestec cu lapte și îndulcitori

Ce se întâmplă atunci când cafeaua este amestecată cu lapte, cu zahăr, miere, îndulcitori artificiali sau cu alte arome? ”Zahărul potențează pozitiv absorbția cofeinei, intensificând efectul energizant al cafelei. Când consumăm lapte împreună cu cafea, substanțele din cafea împiedică absorbția calciului din lapte și rezultă o combinație relativ indigestă, așa că e probabil o idee bună să bem cafeaua simplă, eventual cu un vârf de linguriță de zahăr/miere/stevia dacă nu ne obișnuim cu gustul cafelei pure. Și, ca de obicei, îndulcitorii pe bază de zaharină și aspartam ar trebui evitați”, ne explică tehnicianul în nutriție.

Cofeina poate da dependență

Cu toate că sunt recunoscute efectele benefice ale cofeinei, cafeaua poate da dependență. Persoanele care consumă în mod regulat cantități mari de cafea (peste 4-5 cești pe zi) pot constata că organismul lor s-a adaptat consumului. Ca urmare, substanța nu prea mai are efect energizant, pentru acest lucru fiind necesarsă fie mărit consumul, iar pe de altă parte, dacă renunță la cafea pentru o perioadă se pot confrunta cu stări de oboseală, dureri de cap și nervozitate.

Înlocuitori: guarana, cicoare, cafea decofeinizată, ness

Guarana este, de fapt, tot un energizant, ale cărui efecte sunt mai intense decât cofeina, la aceeași cantitate consumată. În plus, la cofeina apare și fenomenul de toleranță, pentru că suntem obișnuiți să o consumăm regulat, astfel că o ceșcuță cu guarana va avea efecte mult mai puternice decât aceeași cantitate de cofeină. Este un supliment folosit mult în zona de fitness, pentru că dă o stare de concentrare și energie, dar nu ar trebui consumat pe termen lung sau în cantități mari.

Cicoarea nu are cofeină și este doar un produs cu un gust similar cu al cafelei, pentru cei care sunt dispuși să încerce și băuturi alternative.

Nessul este o formulă de cafea instant, cu un conținut ridicat de cofeină, dar fiind un aliment procesat, este recomandat să îl consumăm cât mai rar.

Cafeaua decofeinizată este o cafea naturală, din care prin procedee chimice și fizice a fost extrasă cofeina. Este o alternativă pentru cei care vor să își reducă aportul de cofeină, dar nu vor să renunțe la gustul cafelei. Însă, din nou, este un produs care trece prin câteva stadii de procesare.

Istoria cafelei
Originea cafelei este se pare din Africa, într-o zonă a Etiopiei denumită Kaffa, iar primele referințe datează dinaintea secolului al IX-lea. Din acea regiune a fost dusă pe coastele Mării Roșii, în Yemen, apoi în Arabia, iar până la sfârșitul secolului al XV-lea ajunsese în Persia, Egipt, Turcia și în nordul Africii. Negustorii europeni au cunoscut gustul cafelei în călătoriile lor și au adus obiceiul și pe continentul nostru, dar abia în secolul al XVII-lea cafeaua a devenit o băutură populară în Europa. Primii care au importat cafeaua în cantități mari pe bătrânul continent au fost olandezii.

Nu depăși două căni pe zi!

”În mod obișnuit nu ar trebui să consumăm mai mult de 350 mg de cofeină pe zi, pentru a nu avea efecte adverse. Ca idee, această cantitate de cofeină se găsește în două căni mari de cafea la filtru sau 5,2 shoturi de espresso. Cu toate acestea, este nesănătos să depășim 200 de mg de cafea într-o singură porție”. (Cori Grămescu, Coach de lifestyle și nutriție)

Credit foto: Flickr.com