Somnul îngraşă?

Este o necesitate fiziologică. Privarea de somn conduce la deteriorarea structurilor nervoase şi în cele din urma la deces. Somnul nu are nicio legătură cu îngrăşarea. În timpul somnului organismul funcţionează la un nivel energetic bazal.

Râsul îngraşă?

Acesta este un mit care a apărut probabil în urma constatării că oamenii mai graşi sunt uneori mai amuzanţi şi mai veseli. Râsul nu are cum să îngraşe. Nu există nicio legatură. Aş putea spune că, din contră, atunci când râzi contracţi câţiva muşchi, deci consumi energie.

Fumatul slăbeşte?

Nicotina şi alte substante din fumul de ţigară au un orecare efect asupra apetitului, însă nu se poate afirma că fumatul slăbeşte. Unii oameni se îngraţă după ce se lasă de fumat pentru ca mănâncă mai mult, pentru a compensa lipsa ţigărilor.

Oboseala îngraşă?

Doar dacă încerci să o combaţi, mâncând în exces. Unii oameni simt nevoia să consume alimente dulci sau cu concentraţie energetică mai mare atunci când sunt obosiţi, pentru că în acest fel capătă pentru scurt timp o senzaţie de energizare.

Apa slăbeşte?

Apa nu slăbeşte şi nu îngraşă. Menţinerea nivelului optim de apă este absolut necesară pentru buna funcţionare a organismului. Nici prin deshidratare şi nici prin aport crescut de apă nu se poate influenţa procesul de scădere în greutate (vorbim despre eliminarea grăsimii).

Ceaiul slăbeşte?

Există ceaiuri cu proprietăţi diuretice, însă acestea nu conduc la o slăbire reală, ci doar elimină apa din organism.

Pâinea îngraşă?

Este un aliment bogat în energie, de aceea un consum exagerat şi neraportat la necesităţi poate favoriza acumularea de kilograme. Totuşi, dacă este consumată cu moderaţie, pâinea este un aliment util şi hrănitor.

Mâncatul seara îngraşă?

Doar dacă vorbim de o cină foarte bogată, care eventual este singura masa din zi. Cei mai mulţi oameni din zilele noastre se îngraşă în acest fel. Este de preferat să fragmentăm aportul energetic în mai multe mese de-a lungul unei zile.

Consumând dulciuri în prima parte a zilei îţi păstrezi silueta?

Ai mai multe şanse, pentru că îţi rămâne o jumătate de zi pentru a “arde” energia adusă prin dulciuri prin efort fizic. Totuşi, daca aportul caloric este mare per total în decursul unei zile, nu mai contează aşa mult când sunt consumate dulciurile.

Cei care adoptă o dietă vegetariană slăbesc mai repede şi îşi menţin greutatea?

Nu este o regulă. Te poţi îngrăşa foarte bine şi cu o dietă vegetariană, poate chiar mai uşor, ţinând cont că aportul de proteine este mai dificil. Ceea ce contează este aportul energetic total, raportat la necesităţi. Dacă acest aport este excesiv, persoana va acumula kilograme de grăsime.

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Credit foto: Flickr.com