Sunt tot mai mulţi cei care au început să aleagă să consume pește la prânz, dar mai ales la cină, având în vedere că este un aliment sănătos, cu multe beneficii pentru organism. Și deși vorbim de o cifră în creștere, datele oficiale indică la nivelul țării faptul că românii mănâncă între 4 și 5 kilograme de peşte pe an. O cantitate de cinci ori mai mică decât media ţărilor Uniunii Europene.

Cele mai apreciate specii de peşte de către români sunt macroul, heringul, şprotul şi codul, dintre speciile marine. Dintre cele de apă dulce, păstrăvul, crapul şi şalăul sunt cele care se regăsesc mai des pe mesele locuitorilor ţării noastre.
Tot românii preferă salata de icre, peştele marinat sau afumat şi sunt interesaţi de peşte viu sau prelucrat în diverse forme, cum sunt fileurile, rondelele, trunchiul.

Și conservele pot fi o alternativă

În ciuda faptului că beneficiem de un relief care favorizează existența peștelui proaspăt, costurile îi țin la distanță pe români. Prin urmare, conservele devin o soluție câștigătoare pentru a nu ne priva organismul de toate beneficiile sale. În formă conservată, peștele este ușor de consumat ca atare sau inclus în rețete savuroase. Importante sunt calitatea și proveniența peștelui.
De la hering sau macrou, până la sardine și ton, peștele merită intergrat într-o alimentație sănătoasă.

Calitățile nutritive ale peștelui

Conservat sau nu, peştele e necesar în alimentaţie pentru conţinutul considerabil de aminoacizi, grăsimi nesaturare şi pentru carnea sănătoasă şi hrănitoare. De aceea este bine să nu ne abatem de la recomandările medicilor nutriționiștilor și să îl includem de cel puţin două ori în cadrul meselor dintr-o săptămână.

Portughezii și spaniolii mănâncă până la 60 kg anual

În Uniunea Europeană, consumul mediu anual de peşte este de 20 kg/cap locuitor, dar acesta variază foarte mult în funcţie de tradiţie. Dacă în Ungaria se mănâncă în medie 2-3 kg, în Portugalia sau Spania media este de 50-60 kg/cap locuitor anual.

Supremația este deținută de insulele Maldive: 140 kg/pers/an

La nivel mondial, mari consumatori de peşte sunt japonezii, cu peste 90 kg, dar în fruntea topului sunt locuitorii insulelor Maldive, peştele fiind principala sursă de hrană a acestora. Ei consumă aproximativ 140 kg. În clasament ii urmează islandezii, mari iubitori când vine vorba de hering, cu o tradiţie în consumul de peşte, legume şi apă. În imediata apropiere se află insulele Feroe, care completează top 3 ţări consumatoare de peşte.

Locuitorii insulelor consumă aproximativ 88 kg pește/cap locuitor anual, ei incluzând şi carnea de balenă în meniul lor.
Țările nordice, Grecia şi Italia se află şi ele printre ţările care preferă peştele în dieta zilnică.

Exclusivități din Groenlanda

Când vine vorba de exclusivități care ajung pe mesele oamenilor, în Groenlanda se consumă carne de balenă şi de rechin, sebastă sau lumpfish, in timp ce japonezii sunt vestiţi pentru sushi-ul pregătit cu carne de somon şi orez învelit în alge de mare.

Credit foto: Shutterstock