Principalele cauze pentru care colesterolul ajunge să depăşească valorile normale sunt moştenirea genetică şi alimentaţia bogată în grăsimi „rele”.
„Există două categorii de colesterol: cel cunoscut ca fiind colesterolul bun, HDL, şi cel cunoscut ca fiind colesterolul rău, LDL. Cel dintâi este „hranit” de grăsimile nesaturate, de origine vegetală, asa numitele grăsimi bune, iar cel de-al doilea, de grăsimile saturate, de origine animală, asa numitele grăsimi rele. Aşa că trebuie să alegem grăsimile bune, de origine vegetală”, ne-a spus dr. Corina Zugravu, medic specialist în Nutriţie şi Igienă Alimentară și Expert INSP (Institutul Național de Sănătate Publică).
În România, doi din trei români suferă de boli cardiovasculare. Colesterolul mărit este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă. Odată ce a depăşit valorile normale, este doar o chestiune de timp până când problema ajunge să afecteze inima. Dacă descoperi la timp riscul de apariţie a acestei probleme, ea poate fi ţinută sub control cu o ajutorul unei alimentaţii echilibrate și cu mişcare. Colesterolul se poate transforma într-un inamic al sănătăţii dacă nu încerci să ai o dietă echilibrată și consumi în exces grăsimi de origine animală. Iar pentru că nu are simptome, preventiv, trebuie să mergi din proprie iniţiativă la medic. Este un pas mic, dar important. Specialiştii recomandă efectuarea analizelor de două ori pe an.
Mănânci și protejezi inima
- Moștenirea genetică nu o putem influența, însă în cazul alimentației avem control absolut. Cu ajutorul câtorva mici schimbări, vei avea grijă de sănătatea inimii tale.
- Scade pe cât posibil consumul de grăsimi de origine animală, pe care le găsești în unt, smântână şi în lactatele grase, în carnea grasă, slănină.
- Înlocuieşte carnea grasă de vită şi de porc cu peşte. Preparatele din macrou, hering şi somon sunt delicioase şi te ajută să păstrezi colesterolul în limite normale.
- Alimentele bogate în grăsimi de origine animală trebuie, pe cât posibil, înlocuite cu alimente bogate în grăsimi de origine vegetală, precum uleiurile vegetale (de măsline, de floarea-soarelui, de in, de rapiţă), fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc.), peşte.
- La desert, în loc de dulciuri, alege fructele şi nu uita să te hidratezi.
Credit foto: Flickr.com