Cercetările cu privire la consumul de suplimente cu vitamine și unele minerale au fost declanşate când savanţii au început să observe că persoanele care consumă multe fructe şi legume tind să aibă o predispoziţie mai scăzută la a se îmbolnăvi de cancer. Și cum suplimentele nutriţionale sunt bogate în vitamine şi compuşi din aceste alimente, specialiștii și-au pus problema dacă nu cumva administrarea acestora ar putea favoriza și mai mult reducerea riscului de îmbolnăvire de cancer, potrivit iflscience.com.
La început rezultatele obţinute în urma testelor pe animale de laborator au susţinut această ipoteză, motiv pentru care specialiștii au apelat și la studii și pe oameni. Însă testarea pe câteva mii de voluntari a dus, spre surprinderea savanţilor, la concluzia că tendinţa a fost de creştere a riscului de cancer, nu de scădere, atunci când subiecţii au depăşit cu mult doza recomandată.
„Dovezile arată că persoanele care iau suplimente alimentare cu vitamine și minerale în exces tind să fie mai predispuse la a se îmbolnăvi de cancer, deși nu ştim exact de ce se întâmplă acest lucru la nivel molecular”, a declarat Tim Byers, cercetător la Centrul Oncologic al Universităţii din Colorado, SUA.
Potrivit unui studiu din 2006, suplimentele cu acid folic duc la o creştere cu 20% a riscului de cancer mamar. De asemenea, acidul folic este considerat responsabil, potrivit altor studii, de creştere a numărului de polipi din colon.
În cazul bărbaţilor, mai multe studii au indicat faptul că suplimentele cu vitamina E sunt asociate unui risc crescut de cancer, iar o altă cercetare a arătat că poate dubla riscul de cancer de prostată.
Iar femeile care luau suplimente nutriţionale bogate în vitamina E prezentau un risc cu 20% la sută mai mare de a suferi de cancer mamar, comparativ cu cele care nu luau suplimente.
„Acest lucru nu înseamnă că oamenilor trebuie să le fie teamă să ia vitamine şi minerale. Dacă sunt administrate în doze corecte, multivitaminele sunt bune pentru organism”, a spus Tim Byers.
Credit foto: Flickr.com.