Sucurile dulci și carbogazoase consumate pe termen lung sunt nocive pentru organism. Potrivit unei cercetări ample realizate în 51 de țări, între anii 1980 – 2010, și publicate recent, s-a ajuns la concluzia că 184.000 de persoane mor anual din cauza diabetului zaharat, a bolilor de inimă sau a cancerului, afecțiuni care sunt provocate de consumul acestor băuturi.

Studiul este și primul care estimează cauzele de deces ale oamenilor pe fiecare dintre cele trei boli în parte. Astfel, cercetătorii susțin că din cauza băuturilor acidulate, a celor energizante și a ceaiurilor îndulcite, aproximativ 133.000 de decese se produc ca urmare a apariției diabetului, 45.000 din cauza bolilor cardiovasculare și 6.450 din cauza apariției a diferite forme de cancer.

Aproximativ 76% din decesele legate de consumul de sucuri şi de alte băuturi dulci au fost înregistrate în ţările cu venituri mici şi medii.

„Multe țări au un număr mare de decese care rezultă dintr-un singur factor alimentar cunoscut, și anume sucurile dulci și alte băuturi din fructe sau de tip ice tea. Reducerea drastică a consumului sau eliminarea acestor produse ar trebui să fie o prioritate la nivel global.”, a declarat Dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultății de Științe ale Nutriției de la Universitatea Tufts din Boston (SUA) și principalul autor al studiului, potrivit cotidianului englez The Telegraph.

Studiul a fost publicat în publicația online Circulation, care aparține Asociației Americane pentru Boli de Inimă.

Credit foto: Flickr.com