Potrivit studiului, românii servesc masa în familie mai rar decât și-ar dori. Familiile se întâlnesc la masă cel mai des în weekend. Cei mai mulții sunt conștienți de beneficiile pe care le aduce, considerând-o un aspect esențial în viața lor.

De ce e importantă masa în familie – ce spune psihologul

Conștientizarea importanței meselor în familie, la nivelul întregii comunități este foarte importantă, susține și psihologul Ștefania Dumitrescu:

„Hrana cea mai importantă pe care ne-o oferim prin luatul mesei în familie constă în consolidarea sentimentului de împreună, (re)confirmarea sentimentului de apartenență. Pe de o parte, masa în familie este un obicei care dezvoltă o obișnuință de care, de cele mai multe ori, odată ajunși la adolescență și mai apoi în primii ani de tinerețe, simțim nevoia să ne îndepărtăm – ca reacție firească de autonomizare. Pe de altă parte, însă, la interiorul fiecărei familii, masa în familie reprezintă un ritual.

Pregătirea mâncării, așezatul mesei, poziționarea la masă a membrilor, discuțiile (uneori cu teme repetitive), întâmpinatul celor ce vin și luatul la revedere din finalul întâlnirii, toate aceste aspecte ritualice ce aparțin în mod particularizat fiecărei familii, fac parte din ceea ce înseamnă masa în familie.

Ca urmare, masa în familie nu este doar despre mâncare, ci mai ales despre hrana afectivă și mentală pe care o furnizează prin setul de ritualuri transmise din generație în generație, contribuind astfel la întregirea unei identității familiale cu implicații directe în construirea identității personale. „

Ce spun statisticile despre masa în familie

Conform studiului, 67% dintre români iau mesele în familie, în fiecare zi. În medie, românii iau masa în famile de 6 ori pe săptămână. Pentru cuplurile cu copii, o masă în familie este considerată un moment la care participă membrii familiei nucleu: cuplul efectiv și copilul/copiii.

Părinții cuplului participă de asemenea la mesele în familie sau la întâlnirile de weekend, mai ales dacă locuiesc cu aceștia sau dacă au grijă de copii.

Cei mai des întâlniți participanți la mesele în familie sunt partenerii (soț/soție, iubit/iubită) în proporție de 50%, copiii 43% și părinții 44%. O frecvență mai redusă la mesele în familie înregistrează surorile/frații, în proporție de 25%, socrii cu 11%, bunicii 10%, unchi/mătuși 8%, noră/ginere 6%. Interesant este că în zona urbană, la mesele în familie participă și prietenii, în proporție de 20%. Deși în proporție redusă, la mesele în familie participă și colegi de birou/școală (6%), veri (5%), chiar și vecini (4%).

Schimbările din societate influențează și mesele în familie

83% dintre români iau mesele în familie cel mai des în weekend, în timp ce 17% dintre români iau mesele în timpul săptămânii, cel mai des.

Tinerii și adulții cu vârste între 18 și 45 ani servesc mai des decât media, masa în familie, în timpul săptămânii (24% vs.17%), la fel și familiile care au copii (22% vs. 17%). Weekend-ul este în continuare dedicat meselor în familie, însă au loc mai des în zilele de duminică, decât în cele de sâmbătă, 53% vs. 31%.

Codul bunelor maniere la masă. Cum aranjezi tacâmurile și ce semnifică fiecare poziționare a lor

Cina, cea mai importantă masă din timpul săptămânii

Studiul a scos în evidență și faptul că masa principală în familie, din timpul unei săptămâni, este cina. În comparație cu micul dejun și masa de prânz, este o masă proaspăt gătită, ce conține tipuri mai grele de alimente (cum ar fi carne și cartofi prăjiți).

Programul încărcat al românilor își pune amprenta și pe tipul meselor în familie. Majoritatea românilor servesc cel mai des cina în familie, în timpul săptămânii (80%). În weekend, iau prânzul în familie cu o preponderență mai mare (88%). În timpul zilei, membrii familiei mănâncă separat, la serviciu, la școală, la domiciliu, la restaurante, fiind caracterizate de grabă, presiune temporală (oamenii trebuie să ajungă sau să revină la locul de muncă, la școală etc.).

4 din 10 români servesc mesele în familie mai rar decât și-ar dori

Deși frecvența meselor în familie este semnificativă, 40% dintre români și-ar dori să se reunească mai des cu familia la masă. Printre barierele identificate în luarea mesei în familie se numără: dificultatea în a reuni membrii familiei (55%), lipsa de timp (39%), programul lung de lucru (38%), lipsa unui program regulat / comun de masă pentru toți membrii familiei (35%).

Barierele sunt legate în principal de programul diferit al membrilor familiei: părinții lucrează în schimburi, fac ore suplimentare, copiii merg la școală/grădiniță, sunt implicați în activități extracurriculare. Dacă există mai mulți copii în gospodărie de vârste diferite, aceștia au, de obicei, program școlar diferit.

Cum scapi fără conflicte la o masă cu familia extinsă

Cum se simt românii când iau masa în familie?

Conform studiului național, când românii servesc masa în familie se simt împliniți (73%), fericiți (72%), încrezători (61%), liniștiți (58%). Pe de cealaltă parte, când românii servesc masa singuri, se simt grăbiți (59%), neliniștiți (32%), stresați (28%), tensionați (26%).

Poate cel mai important rezultat al studiului este faptul că 83% dintre români consideră că mesele în familie sunt importante, iar printre cele mai des menționate beneficii ale acestora se numără: îmbunătățirea comunicării între membrii familiei (94%), reprezintă o oportunitate de a petrece timpul cu familia (94%), oferă un sentiment de siguranță și unitate 91%.

Citește și: Poveste de viață: O familie fericită e un dar de la Dumnezeu

Sursa foto: 123rf.com