În cursul lunii octombrie anul curent, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 22 de sortimente de biscuiți cu cremă din marile structuri comerciale (hipermarketuri/ supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția asupra conținutului acestui tip de produs și potențialelor efecte asupra sănătății consumatorilor. Cercetarea a fost realizată de o echipă de experți a APC România, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Ingredientele găsite în compoziția biscuiților cu cremă analizați sunt: făină de grâu, zahăr, zahăr invertit, sirop de glucoză și fructoză, amidon din grâu, rom, frișcă, pastă de alune, ciocolată neagră, cacao, agenți de afânare, emulsifianți, conservanți, acidifianți, apă, amidon din porumb, sare iodată, gluten din orz, arahide și lapte praf demineralizat.

 

Cum afectează zahărul adăugat sănătatea

Pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora sunt:

  • dereglarea metabolismului calciului: copiii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele), reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor.
  • obezitatea. Cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei.
  • diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.


S-au găsit 15 aditivi alimentari

În cele 22 de produse analizate s-au identificat 15 aditivi alimentari, după cum urmează: bicarbonat de amoniu (E503), bicarbonat de sodiu (E500), carbonat acid de sodiu (E500ii), carbonat acid de amoniu (E503ii), pirofosfat acid de sodiu (E450), carbonat de potasiu (E501i), metabisulfit de sodiu (E223), acid citric (E330), acid malic (E296), difosfat disodic (E450i), sorbat de potasiu (E202), glicerol (E422), mono și digliceride (E471), amestec de esteri (E472) și etilvanilină.

Biscuiții conțin între 5 și 8 lingurițe de zahăr per 100 g

Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu avem cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit. Biscuiții cu cremă sunt produse cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetică mare, ce variază între 417 kcal și 485 kcal per 100 grame produs, dezechilibrați din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați, care variază între 9,9 grame și 11,30 grame per 100 grame produs, totodată având și un conținut ridicat de zahăr adăugat, adică între 5 și 8 lingurițe de zahăr la 100 grame de produs. Înseamnă că trebuie excluși din consumul copiilor și persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice.” (Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România)

Credit foto: Flickr.com