Mai mulți oameni de știință susțin că ne putem întreține sănătatea și datorită consumului de cafea. Într-un articol publicat de Harvard Gazette, la finalul lunii septembrie 2015, este menționat că prin mai multe cercetări realizate la Universitatea Harvard au fost descoperite efecte pozitive ale cafelei, care sunt demne de luat în seamă.

În urma unui studiu care a fost cooordonat de profesorul de epidemiologie și nutriție Alberto Ascherio s-a arătat că patru, chiar cinci cești de cafea băute pe zi reduc cu până la 50% riscul de apariție a maladiei Parkinson, comparativ cu situația persoanelor care nu sunt consumatoare ale acestei băuturi.

Între alte beneficii ale cafelei sunt prevenirea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare, dar și reducerea riscului de apariție a depresiei în rândul femeilor. Totuși, nu se cunosc încă motivele exacte ale tuturor acestor benefii. “Cafeaua este un aliment complex” a spus profesorul de nutriție Frank Hu.

O băutură consumată de secole

Această băutură aromată rezultată din boabele de cafea este cunoscută din cele mai vechi timpuri și și-a păstrat locul de cinste de-a lungul secolelor. Originea cafelei este se pare din Africa, dintr-o zonă a Etiopiei denumită Kaffa. Din acea regiune a fost dusă în Yemen, apoi în Arabia, iar până la sfârșitul secolului al XV-lea ajunsese în Persia, Egipt, Turcia și în nordul Africii. Negustorii europeni au descoperit gustul cafelei în călătoriile lor, iar din secolul al XVII-lea a devenit o băutură populară și în Europa.

Credit foto: Flickr.com