Seleniul este esențial pentru o multitudine de funcții ale organismului și susține organismul în luptă cu bolile cardiovasculare și cu cancerul. Alături de vitamina E, seleniul încetinește procesul de îmbătrânire și reduce din efectele negative ale oxidării. Fiind esențial pentru organism, se află în majoritatea țesuturilor corpului. Cantități mai mari de selenium se află în rinichi, ficat, splină și pancreas. În cazul bărbaților, aproximativ jumătate din cantitatea de seleniu din corp este concentrată în testicule, canalele seminale și în zona prostatei. Seleniul este vital pentru mobilitatea spermatozoizilor. De aceea sporește șansele de concepere și are efect pozitiv asupra fertilității masculine. Deficitul de seleniu este asociat cu boli cardiovasculare și alte afecțiuni care produc inflamații în corp.

Citește și:Lăptișorul de matcă ajută la întărirea imunității copiilor

Protejează ficatul și ajută tiroida

 

Seleniul, împreună cu vitaminele C și E, ajută la fortifierea imunității și asigură protecție împotriva infecțiilor virale. Unele studii arată că seleniul este de ajutor în controlul virusului herpetic. Altele susțin că reduce riscul de a face boala SIDA după infectarea cu virusul HIV, deoarece acesta reduce din forța de replicare a virusului în organism. Mai mult, persoanele infectate cu HIV, care au deficit de selenium au un risc mai mare cu 20% de a face boală comparativ cu persoanele infectate care au un nivel optim de seleniu în organism.

Seleniul este implicat în funcționarea corectă a tiroidei. Aceasta datorită faptului că este o componentă activă a unei enzime care reglează activitatea tiroidei. Dacă organismul nu are suficient seleniu, apar disfuncții tiroidiene și se poate ajunge la hipotiroidism. De asemenea, s-a observat că un aport optim de selenium reduce din complicațiile date de diabet precum neuropatia, retinopatia și cataracta. Efectul benefic se explică prin faptul că seleniul suplinește deficitul de insulină din corp.

Cerealele integrale și fructele de mare, surse bune de seleniu

Carnea și fructele de mare conțin selenium, dar și cerealele integrale.  Ca adjuvant hepatoprotector, seleniul stimulează sinteza de proteine, protejează și stimulează regenerarea celulei hepatice și contribuie la echilibrarea valorilor transaminazelor serice. Ajută la metabolizarea hormonilor tiroidieni, este imunomodulator, ajută la reducerea toxicității provocate de metale grele: plumb, cadmiu, mercur. De asemenea, elenioul contribuie la stimularea fertilității masculine prin creșterea ratei spermatogenezei și îmbunătățirea mobilității spermatozoizilor, precum și a fertilității feminine prin reducerea riscului de avort spontan și a gradului de retenție placentara.

Citește și: