Sparanghelul conține numeroși nutrienți, are efect de anti-îmbatrânire, efect anti-inflamator și chiar afrodisiac. Provine din familia Liliaceae, alături de ceapă, praz și usturoi, are un număr scăzut de calorii și nu conține grăsimi. Prepararea perfectă a sparanghelului este gătirea la abur, între 5-8 minute, sau poate fi prăjit ușor între 3 și 5 minute. Fierberea nu este potrivită pentru ca alimentul să își păstreze textura fermă și nutrienții.
Diponibil în trei culori
Verde: Acesta este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subțiri, de culoare verde închis și cu capetele închise este cel mai bun.
Violet: Este un alt sortiment de sparanghel cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia, are un gust mai dulce decât cel verde și cel alb și o textură mai fragedă.
Alb: Acest sortiment este considerat o delicatesă, în special în Germania. Diferența dintre sparanghelul alb și cel verde este că primul e cultivat într-un mediu întunecat.
Cum îl alegi, cureți și păstrezi
Caută tulpinile ferme, cu capetele de nuanță verde închis sau purpurii și cu lăstarii închiși. Partea inferioară tăiată e bine să nu fie prea lemnoasă, deși aceasta previne uscarea. Apoi, pentru a-l curăța și pentru a îi rupe tulpina lemnoasă, folosește un curățător de legume pentru a îndepărta părțile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar. Apoi, poți să rupi partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, vei rămâne doar cu partea gustoasă, care se va prepara uniform. Depozitarea sparanghelului proaspăt este și ea o etapă importantă. Pentru a păstra aromele și textura intacte, învelește capetele în material textil sau în hârtie și păstrează-le în frigider (recomandat cel mult două zile).
Știai că…
…sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 î.Hr., în estul Mediteranei?
…în prezent, crește în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia și America de Nord și de Sud?
… în Europa, sezonul de recoltare pentru sparanghel durează din aprilie până la finalul lunii iunie?
Credit foto: PR