Sparanghelul conține numeroși nutrienți, are efect de anti-îmbatrânire, efect anti-inflamator și chiar afrodisiac. Provine din familia Liliaceae, alături de ceapă, praz și usturoi, are un număr scăzut de calorii și nu conține grăsimi. Prepararea perfectă a sparanghelului este gătirea la abur, între 5-8 minute, sau poate fi prăjit ușor între 3 și 5 minute. Fierberea nu este potrivită pentru ca alimentul să își păstreze textura fermă și nutrienții.

Diponibil în trei culori

Verde: Acesta este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subțiri, de culoare verde închis și cu capetele închise este cel mai bun.

Violet: Este un alt sortiment de sparanghel cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia, are un gust mai dulce decât cel verde și cel alb și o textură mai fragedă.

Alb: Acest sortiment este considerat o delicatesă, în special în Germania. Diferența dintre sparanghelul alb și cel verde este că primul e cultivat într-un mediu întunecat.

Cum îl alegi, cureți și păstrezi

Cau tulpinile ferme, cu capetele de nuanță verde închis sau purpurii și cu starii închiși. Partea inferioară tăiată e bine să nu fie prea lemnoasă, deși aceasta previne uscarea. Apoi, pentru a-l curăța și pentru a îi rupe tulpina lemnoasă, folosește un curățător de legume pentru a îndepărta părțile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar. Apoi, poți să rupi partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, vei rămâne doar cu partea gustoasă, care se va prepara uniform. Depozitarea sparanghelului proaspăt este și ea o etapă importantă. Pentru a păstra aromele și textura intacte, învelește capetele în material textil sau în hârtie și păstrea-le în frigider (recomandat cel mult două zile).

Știai că…

…sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 î.Hr., în estul Mediteranei?

în prezent, crește în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia și America de Nord și de Sud?

în Europa, sezonul de recoltare pentru sparanghel durează din aprilie până la finalul lunii iunie?

 

Credit foto: PR