Sosul pesto

Este un amestec de verdeţuri aromate pisate, cu ulei de măsline, usturoi, sare şi poate avea şi seminţe de pin şi brânză parmezan, aceasta fiind o variantă modernă de pesto. Se găseşte şi la magazine, dar poate fi preparat şi acasă.

Cât de sănătos e? Combinația de ulei de măsline și plante aromatice îl face o alegere bună pentru a fi integrat într-o alimentație de tip mediteranean, despre care se afirmă că este una dintre cele mai sănătoase moduri de hrănire. Trebuie avut în vedere totuși că are o valoare calorică mare, deci nu trebuie consumat în exces. De asemenea, atenție la cantitatea de sare pe care o aduce parmezanul deoarece îi crește suplimentar valoarea calorică.

Cantitate recomandată: 2-3 linguri/zi.

 

Sosul remoulade

Acesta conţine ouă, castraveţi tăiaţi mărunt, maioneză, pătrunjel, tarhon, piper, sare. Se recomandă la preparate din ouă fierte, limbă fiartă, creier fiert şi legume fierte.

Cât de sănătos e? Ouăle și maioneza din compoziție îi conferă o valoare calorică importantă, dată în bună parte de grăsimi saturate. Dacă se folosește pentru a fi adăugat pe ouă fierte sau pe carne, combinația devine destul de greu de digerat și poate declanșa crize biliare în cazul persoanelor mai sensibile.

Cantitate recomandată: 1-2 linguri/zi.

 

Ketchup

Cine nu a folosit vreodată ketchup?! La un sandviş, la pizza, chiar şi la friptură, toţi am încercat măcar de câte ori, iar alţii sunt adevăraţi fani ai acestui produs.

Cât de sănătos e? Dacă nu are aditivi și conservanți, poate fi considerat un produs sănătos, fiind o simplă pastă de roșii, așadar o sursă de vitamine și antioxidanți, așa cum este licopenul. Uneori se adaugă și zahăr, deci îi crește valoarea calorică. Ketchupul picant poate să fie iritant pentru mucoasa gastrică. Se recomanda la cartofi, orez, legume fierte, carne, ouă şi se poate înlocui cu sos tomat cu sare, deşi nu e chiar același lucru, în privinţa gustului și a consistenței.

Cantitate recomandată: 20-30g/zi

 

Maioneza

În bucătăria bunicilor şi mămicilor maioneza (preparată din gălbenuş de ou şi ulei) este cu siguranţă prezentă măcar de câteva ori pe an.

Cât de sănătoasă e? Nu este un produs foarte sănătos, pentru că are o valoare calorică mare, fiind o combinație de ulei și gălbenuș de ou. Aduce, așadar, colesterol și grăsimi (saturate și nesaturate). Crește substanțial valoarea calorică a preparatelor. Se recomandă la legume şi se poate înlocui cu variante light sau piure.

Cantitate recomandată: 1 linguriță/zi.

 

Muştar

Când vine vorba de tradiţionalii mici, de cârnaţi sau de cremwurşti, muştarul este indispensabil. Iar pentru împătimiţii gustului său am întâlnit şi varianta simplu, cu pâine.

Cât de sănătos e? Muștarul este un aliment cu valențe terapeutice. Semințele de muștar conțin magneziu, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și a stării psihice. Sunt bogate în fitonutrienți, care contribuie la menținerea stării de sănătate și pot chiar să prevină instalarea unor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, bronhopulmonare sau maladia Alzheimer.

Se recomanda la carne, ouă şi se poate înlocui cu muştar făcut în casă din seminţe de muştar.

Cantitate recomandată: 1 lingură/zi.

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul Superfit.

 

Credit foto: Flickr.com