În afară de faptul că este delicios, somonul este bogat în acizi grași Omega 3, esențiali pentru sănătate. Organismul uman nu produce acești acizi, motiv pentru care ei trebuie procurați în mod regulat din alimentație. De asemenea, somonul mai conține și aminoacizi esențiali, care ajută la menținerea masei musculare, dar și proteine, ce susțin un nivel al metabolismului care favorizează pierderea în greutate.

Somonul aparține familiei Salmonidae și este înrudit cu păstrăvul, păstrăvul auriu arctic, lipanul și morunul. Este originar din afluenții Atlanticului de Nord (genul Salmo) și Oceanului Pacific (genul Oncorhynchus). Cei mai mulți somoni migrează dinspre mare în susul râurilor, prind viața în râu, călătoresc spre mare, după care se întorc în același râu pentru a-și depune icrele. Astăzi, cea mai mare parte a somonului de Atlantic provine din crescătorii, în vreme ce somonul de Pacific este pescuit în sălbăticie.

Cum preparăm somonul

Somonul se gătește rapid, ceea ce înseamnă că preparatele din acest aliment sănătos, pot fi pregătite imediat. Fileul de somon poate fi prăjit cu ajutorul unei plite cu inducție în aproximativ 5 minute sau poate fi pregătit la abur, cu mărar și zeamă de lămâie, în aproximativ 20 de minute.
Somonul se găsește sub formă de rondele sau file, proaspăt, congelat, în conservă sau afumat. Poate fi preparat pe grătar, fiert, gătit la abur, în saramură, la cuptor sau poate fi mâncat crud.
Proaspăt, este bine să fie consumat în decurs de două zile, iar în caz contrar ar fi bine să fie congelat. După decongelare e recomandat să fie mâncat destul de rapid.

Desemnat ingredientul secret

„Cei mai mulți dintre noi știu cât de sănătos este somonul, dar majoritatea nu realizează cât de simplu și de rapid este să prepare acasă, cu acest ingredient, feluri de mâncare la standardele unui restaurant”, spune Carmen Georgescu, reprezentant al platformei Ingredientul Secret, creată cu scopul de a extinde posibilitățile culinare în bucătăriile casnice. Iar somonul este ingredientul ales pentru luna decembrie.

Credit foto: Flickr.com