Calitatea alimentelor consumate este cea care asigură echilibrul nutriţional și sănătatea organismului pe termen lung. Totodată, respectarea meselor principale ale zilei este o condiție pentru ca organismul să dispună permanent de energie, iar sistemul digestiv şi glandele secretorii (bila, pancreasul) să fie protejate la efort.
Legumele şi fructele sunt cele mai valoroase alimente din punct de vedere al conţinutului nutriţional, pentru că aduc organismului glucide, fibre şi o multitudine de vitamine. Medicii recomandă consumul lor zilnic, cel mai bine în stare naturală, neprelucrate termic. Și pentru că sunt indicate între 3 și 5 porții de legume și fructe pe zi, cel mai bine este să le mănânci la fiecare masă. Un fruct de dimenisune medie (un măr, o portocală) poate reprezenta o porție, în timp ce un pomelo va fi împărțit în două.
Cerealele integrale furnizează glucide, fibre, proteine, unele vitamine şi minerale. Pe lângă faptul că asigură energie corpului și favorizează o bună digestie, un studiu realizat de specialiștii în nutriție de la Harvard, pe parcursul a 25 de ani, susține că cerealele integrale prelungesc viața. Consumul acestor alimente este de asemenea asociat cu riscul mai mic de îmbolnăvire cu diabetul de tip II. Porția de cereale integrale care influențează benefic starea de bine este în medie de 28 g/zi.
Iaurturile sunt surse naturale de nutrienţi importanţi, cum sunt proteinele, calciul, potasiul, zincul, magneziul, vitaminelele B2, B6, B12 şi bacteriile lactice active, importante pentru o floră intestinală echilibrată. Studiile recente indică iaurtul ca parte dintr-o dietă care ajută la reducerea și apoi la menţinerea greutății, fiind varianta optimă mai ales pentru „topirea” depozitului adipos abdominal. Specialiştii recomandă includerea iaurtului probiotic în meniul zilnic, pentru beneficiile acestuia asupra florei intestinale. În plus, „consumul a 4-5 pahare de iaurt pe săptămână reduce cu 28% riscul de diabet zaharat de tip II”, precizează preşedintele Societăţii de Nutriție din România, Mariana Graur, amintind una dintre concluziile studiului EPIC-Interact 2014.
Carnea de peşte reprezintă o sursă de proteine de calitate, cu o valoare nutritivă ridicată şi cu un profil echilibrat de grăsimi. Toate aceste motive recomandă peștele ca fiind un aliment important într-un meniu sănătos și indicat în slăbire, dar ai grijă la sursa de provenienţă, să fie de captură, nu de cultură şi să fie pescuit din ape cât mai nepoluate. Cea mai bună friptură este cea făcută la cuptor, la o temperatură moderată. Este recomandat să consumi până la trei porții (o porție maxium 200 g) de pește pe săptămână, în combinație cu legume.
Diversifică meniul!
Alimentaţia echilibrată înseamnă şi diversitate, așa că nu scăpa din vedere să diversifici sursele de proteine (din lactate, brânzeturi, carne, peşte, ouă), sursele de grăsimi (uleiuri vegetale, nuci, migdale şi alune) ori sursele de glucide (produse cerealiere, cartofi, fructe).
Credit foto: