Când treci de o anumită vârstă e tot mai greu să te menţii în formă, dar nu imposibil! Medicul specialist în nutriție Şerban Damian, acreditat de Comitetul Olimpic Internaţional, te învaţă cum să scapi de o parte din surplus.

Dietele de slăbire pot deveni la vârsta a doua adevărate ”praguri de netrecut” în obţinerea numărului de kilograme pe care îl doreşti. Motivul principal îl reprezintă schimbările normale din organismul fiecăruia: metabolismul care încetineşte, arderile care sunt mai lente, nu mai poţi face efortul fizic pe care îl făceai în urmă cu zece ani. Ce spune specialistul? Că ”deşi nu există un meniu ideal general valabil, sunt o serie de principii sănătoase, care puse în practică duc la descoperirea regimului adecvat propriei persoane”, ne asigură dr. Damian.

Principiile de bază pentru o dietă corectă: consumă o mare varietate de alimente; mănâncă atât cât îţi trebuie, nici mai mult, nici mai puţin (dacă vrei să te menţii); dacă vrei să scazi în greutate, redu cantitatea de mâncare cu 500-600 kcal pe zi; împarte aportul caloric în mai multe mese pe zi; orientează-te către alimente cât mai aproape de natural, cât mai puţin procesate; pe cât posibil, pregăteşte şi găteşte chiar tu; dacă îţi doreşti să mănânci sănătos, informează-te permanent; măreşte nivelul activităţii fizice.

Ce alimente să (nu) ocoleşti!

Categoric nu trebuie mâncate dulciuri rafinate, grăsimi rele (saturate şi trans) sau sucuri carbogazoase. Nu au niciun beneficiu pentru sănătate, din contră, îngraşă şi dăunează stării generale de sănătate. Totuşi, există şi alimente privilegiate care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Acestea sunt legumele, fructele şi lactatele. Consumă mai multe fructe şi legume proaspete şi cereale. Sunt sărace în calorii, bogate în fibre şi induc rapid senzaţia de saţietate. Fructele proaspete conţin multe zaharuri şi în acest fel satisfac nevoia de dulce. De asemenea, alege doar compoturi fără adaos de zahăr, sporeşte consumul de alimente bogate în fibre solubile şi insolubile şi mănâncă mai mult peşte, în special oceanic”, spune specialistul.

Pâinea este permisă

Chiar şi când doreşti să slăbeşti, pâinea nu trebuie eliminată. Este hrănitoare şi satură rapid. Alege pâine integrală, neagră, cu seminţe şi lasă ca ultimă opţiune pâinea albă. Şi mare atenţie! Dacă ai probleme cu greutatea, nu consuma pâine cu unt, cu margarină, cu gem, dulceaţă sau cu cremă de brânză. Iar orezul, macaroanele şi cartofii nu se coombină cu unt, ulei sau cu sosuri grase.

Variantă de meniu

Dimineaţa: lactate (iaurt, kefir) + două felii de pâine ori salată de legume + un ou + brânză; Prânz: un bol de supă de legume + mâncare de legume şi carne slabă; Seara: peşte + legume la cuptor; Gustare: între mese poate fi consumat un fruct.

Sfatul specialistului

Ceaiul de slăbit dă dependenţă şi tulburări!

Dr. Serban Damian

Dr. Șerban Damian

Multe persoane consumă, pentru stimularea digestiei, câte o cană de ceai pentru slăbit, seara, înainte de culcare. Eu nu recomand utilizarea acestor ceaiuril deoarece conţin substanţe cu proprietăţi laxative şi de multe ori duc la tulburări ale tranzitului intestinal. O mare parte din persoanele care consumă frecvent ceaiuri pentru slăbit (mai ales cele chinezeşti) devin dependente de acestea și nu mai pot să aibă un scaun normal până nu consumă acel ceai. Aşadar, dacă există tulburări de tranzit intestinal e de preferat să fie cerut sfatul unui medic”. (dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO, Centrul de nutriție Superfit, www.superfit.ro)