Se știe că cine mănâncă pește de două sau de trei ori pe săptămână își aduce beneficii sănătății inimii sale și creierului său. Dar ar putea aduce avantaje și mai mari prezența cărnii de pește, pe masă, în fiecare zi? Experți citați de Harvard.edu susțin că mâncarea provenită din mare și consumată de mai mult de două ori pe săptămână poate fi un obicei bun pentru sănătatea organismului.

„Pentru cei mai mulți oameni este sigur consumul de pește în fiecare zi și în mod cert este mai avantajos să fie făcută această alegere în locul cărnii de vită, de exemplu.” declară Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție și director în cadrul Harvard School of Public Health.

Grijă pentru femeile însărcinate și copii

Cu toate acestea, spune dr. Rimm, există anumite categorii de persoane, cum sunt femeile însărcinate sau copiii, care nu ar trebui să mănânce foarte des anumite tipuri de pește (ex. peștele spadă sau tonul, care au tendința de a acumula mercur).

”Dacă ne referim la peștii de dimensiuni mici și cu durată mică de viață, mercurul nu prezintă riscuri”, spune Theresa Sinicrope Talley, cercetător la California Sea Grant din San Diego.

Este o falsă credință că poți avea probleme grave ca adult din cauza conținutului de mercur, atâta timp cât îți schimbi meniul atunci când nu te simți bine.

„Circulă tot felul de povești conform cărora oameni care mănâncă pește în fiecare zi se plâng că au probleme neurologice ca amețeală sau dificultăți de concentrare” spune dr. Rimm. ”Acestea sunt persoane care probabil mănâncă sushi și ton de două ori pe zi! Dacă însă se opresc și își schimbă alimentația, simptomele dispar” explică specialistul.

Omega 3 protejează inima

Conform mai multor studii s-a ajuns la concluzia că cei care mănâncă pește de mai multe ori pe săptămână prezintă o rată mai scăzută de atacuri de cord fatale, comparativ cu cei care evită acest aliment. Explicația oamenilor de știință constă în prezența conținutului de acizi grași esențiali omega 3 din pește.

Credit foto: 123rf.com