Carnea de peşte reprezintă o sursă foarte bună de proteine de calitate, cu o valoare nutritivă ridicată şi cu un profil echilibrat de grăsimi. Toate aceste motive recomandă peștele ca fiind un aliment important într-un meniu sănătos. Chefalul, de exemplu, are carnea albă, cu puțină grăsime și oase care se pot îndepărta foarte ușor. Somnul este asemănător cu chefalul, având carnea albă și dulce, și cu puține oase. Somonul se mănâncă mai crud, afumat. Și sunt, bineînțeles, multe alte tipuri de pește, fie că ne referim la crap, șalău sau ton.
Cori Grămescu, coach de lifestyle și tehnician în nutriție, atrage atenția că : ”este esenţial să avem grijă la sursa de provenienţă a peştelui cumpărat, să fie de captură, nu de cultură şi să fie pescuit din ape cât mai nepoluate. Între speciile indicate pentru consum sunt peştii de dimensiuni mici, ca sardine, macrou, hering, biban, dar şi pastrav, somon de Atlantic ori şalău. Pangasius, de exemplu, este crescut în ape extrem de poluate, cu o creştere accelerată bazată pe hrană concentrată, cu hormoni şi antibiotic. Eu nu îl recomand pentru consum în programele mele de dietă”, spune Cori Grămescu.
De la conserve la marinate
Pe piața alimentară găsim de la coserve de ton la sardine sau pește afumat în vid. Cât de sănătoase sunt acestea? Cori Grămescu consideră că: ”varianta cea mai bună este să apelăm la conserve ținute în sticlă, dacă nu avem posibilitatea să mâncăm peștele proaspăt. În acest fel, evităm pe cât posibil contactul dintre carne și metal. În ce privește peștele afumat, acesta nu este o idee prea bună în nicio situație. Nu recomand consumul produselor afumate, cu excepția unor situații punctuale. În general, este mai bine să alegem produse marinate sau proaspete”, declară tehnicianul în nutriție.
Cea mai bună friptură
Iar dacă până acum credeați că friptura de pește la grătar este poate cea mai indicată, mai gândiți-vă o dată. ”E mult mai sănătos să ne folosim de cuptor atunci când preparăm carnea. Gătind la temperatură moderată ne asigurăm că nu denaturăm grăsimile și nici nu consumăm carne cu porțiuni carbonizate care nu sunt sănătoase”, adaugă Cori Grămescu.
O alegere bună: peștele oceanic
Între tipurile indicate de pește se numără și cel oceanic, dar cu condiția să nu fie o alegere exclusivă. Cea mai bună soluţie este de a alterna între ton, somon, rechin sau halibut cu macrou, hering, sardine ori sprot. În acest fel nu există pericolul de a consuma cantităţi semnificative de metale grele prin ingestia de peşte oceanic mare, care se află la vârful lanţului trofic.
Maxim 200g de 3 ori pe săptămână
”Ca o regulă generală, peștele poate fi inclus în meniu de până la trei ori pe săptămână, atâta timp cât nu este prăjit la temperaturi înalte, în ulei încins, şi se respectată cantitatea indicată de proteine pe zi. Cel mult 200 de grame la o masă, în combinație cu legume, este o cantitate absolut suficientă, deoarece nici excesul de proteine nu este indicat, fie că ne referim la pește sau la alte tipuri de carne.” (Cori Grămescu, coach de lifestyle și tehnician în nutriție, www.cori.ro)
Credit foto: Flickr.com