Vișinele pot reface fibrele musculare, ajută organismul să se relaxeze, previn bolile cardiace și acționează ca un antiinflamator și analgezic. De aceea, sunt recomandate în afecțiunile inflamatorii, dar și în diabet, bolile vasculare și neurovegetative.

Ia-ți porția zilnică de sănătate din propria grădină sau de la tarabele din piețe ale micilor și marilor producători. „Superfructele verii’ pot fi consuma atât în stare proaspătă, cât și ca ingredient de bază în prepararea a tot felul de bunătăți.

Compot răcoritor

Spală fructele, așează-le în borcane, adaugă câte o lingură de zahăr și umple cu apă. Strânge bine capacele și agită borcanele până se dizolvă zahărul, apoi pune-le la fiert într-o oală înaltă, care să le cuprindă în întregime. Lasă să fiarbă 30-40 de minute la foc mic, apoi răcește-le și întoarce fiecare borcan cu gura în jos pentru a verifica dacă nu trage aer. Compotul savuros și răcoritor rezistă chiar și 2-3 ani fără probleme.

Dulceață parfumată

Bucură-te și iarna de savoarea vișinelor, pentru că fructele din vișinul Jubileu de Erd, de exemplu, sunt ideale pentru o dulceață gustoasă. Curăță vișinele de sâmburi, așează-le într-o cratiță încăpătoare, adaugă un kilogram de zahăr pentru fiecare kilogram de vișine și lasă așa până a doua zi, ca să absoarbă bine zahărul. Așează cratița pe foc mic, ai grijă să aduni constant spuma care se formează la suprafață și lăsă să fiarbă până când picăturile de dulceață se coagulează. La final, toarnă dulceața fierbinte în borcane și închide capacele ermetic. Acest deliciu parfumat îți va aduce aminte de vară și în anotimpul rece.

Prăjitură zemoasă

Pentru 10 porții ai nevoie de 500g de vișine, 4 ouă, 100g de zahăr, 2 linguri de ulei, 125g de făină, zahăr vanilat, coajă de lămâie și praf de sare. Spală vișinele, curăță-le de sâmburi și lasă-le la scurs. Bate albușurile cu zahărul până când obții o spumă tare, densă și lucioasă. Adaugă pe rând gălbenușurile, zahărul vanilat, sarea, coaja de lămâie, făina și uleiul. Întinde aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și distribuie uniform vișinele. Lasă la cuptor timp de aproximativ 30 de minute și presară cu zahăr vanilat. Prăjitura dulce-acrișoară preparată cu dragoste va fi un deliciu pentru întreaga familie.

Sirop concentrat

Spală vișinele și curăță-le de sâmburi, pune-le într-un vas și amestecă-le cu câteva linguri de zahăr. Așteaptă cel puțin 3-4 ore, până vișinele își lasă siropul, pe care îl vei scurge într-un vas. La 1 kg de sirop adaugă 1 kg de zahăr și lasă la fiert până începe să se îngroașe. Astfel, vei obține un sirop gros pe care trebuie să-l pui în sticle, să-l capsezi bine și să-l depozitezi într-un loc răcoros. Atunci când îți dorești un moment de răsfăț, ia câteva lingurițe amestecate cu apă minerală și cuburi de gheață.

Credit foto: Shutterstock