Sarea iodată consumată în exces explică rata ridicată a hipertensivilor, circa 40% din populația adultă a țării noastre, precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și de atacurile cerebrale.

Astfel că, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în prima parte a lunii decembrie, a.c., 25 sortimente de sare din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), fabricată/distribuită de 16 agenţi economici, cu gramajul cuprins între 90 g și 1000 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Studiul privind calitatea sării face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Variațiile termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate

Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării.

Aditivitii alimentari găsiți în sarea iodată

În procesul industrial de iodare a sării se folosesc următoarele substanţe chimice: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu, ferocianură de potasiu. Din analizarea sortimentelor de sare a reieşit că în procesul de iodare a sării substanţele menţionate mai sus se regăsesc după cum urmează:
– La 52% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodatul de potasiu;
– La 40% din tipurile de sare analizate s-a folosit ferocianură de potasiu;
– La 36% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodul;
– La 32% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonatul de sodiu;
– La 28% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodura de potasiu;
– La 4% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonat de magneziu;

În cele 25 de produse analizate s-au identificat 6 tipuri de substanţe şi aditivi alimentari, după cum urmează: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu şi ferocianură de potasiu.

Sarea iodată ar trebui inclusă în alimentaţie doar la indicația medicului

“Sarea, din păcate, a fost transformată dintr-un condiment folosit zilnic în alimentaţia noastră într-un medicament printr-o măsură legală intrată în vigoare în anul 2002. Sarea iodată ar trebui să fie excepţia şi nu regula. Nu putem pleca, în aplicarea acestei măsuri de aditivare obligatorie a sării, de la premisa că toţi cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covârşitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog. Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicităm eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în micile şi marile structuri comerciale.” (Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România)

Efecte grave asupra sănătății

Consumul de sare iodată are efecte negative asupra organismului uman, dintre care cele mai grave sunt următoarele :

  • suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne;
  • disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile;
  • încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității;
  • slăbirea sistemului imunitar;
  • cancer de tiroidă, în special cancerul papilar;
  • senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald);
  • tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate;
  • tireotoxicoză.

Credit foto: Flickr.com