Vin

Roşu sau alb, sec, demi sec, dulce, demi dulce. Toate aceste tipuri de vin sunt consumate în funcţie de preferinţele fiecăruia, însă din punct de vedere al sănătăţii şi al riscului de acumulare a kilogramelor cea mai indicată este varianta naturală de vin alb, sec.
Cantitate recomandată: 2-3 pahare maximum.

Pălincă şi ţuică

Două specialităţi tradiţionale, pălinca şi ţuica de fructe se regăsesc pe mesele românilor, la aperitiv, şi sunt bune pentru organism dacă sunt consumate cu măsură.
Cantitate recomandată: un păhărel.

Vişinată şi afinată

Gustul inconfundabil de vişinată şi de afinată este întotdeauna binevenit pe masa de sărbătoare. Însă contează mult cantitatea de alcool inclusă la preparare, aşa că nu exagera.
Cantitate recomandată: un pahar.

Vodcă

Poate fi combinată cu suc de portocale, de mere, de vişine şi devine o băutură consumată cu mare plăcere şi de doamne şi domnişoare. Nu este tocmai indicată pentru siluetă, plus că ”…ce e dulce, te cam duce”.
Cantitate recomandată: un pahar.

Whiskey

O băutură consumată de obicei de domni, whiskey se bea cel mai bine simplu cu gheaţă, pentru a-i fi simţite atât aroma, cât şi gustul desăvârşit.
Cantitate recomandată: un pahar.

Cremă de whiskey

Gustul dulce şi cremos este delicios, însă nu şi sănătos.
Cantitate recomandată: unul, două pahare.

Cocktail

Arată încântător şi au de fiecare un gust interesant. Dar pe lângă îmbinarea de nuanţe exotice cu aromă dulce, conţin multe zaharuri şi calorii.
Cantitate recomandată: 1-2 pahare maximum.

Şampanie

Perfectă pentru zilele aniversare şi de sărbătoare, şampania poate fi consumată cu încredere, dar cu mare atenţie. De preferat este varianta demi sec.
Cantitate recomandată: un pahar.

Licori naturale, de calitate

”E frumos să respectăm tradițiile şi alături de bucatele alese să ciocnim și să servim puţină sau să savurăm aroma unei alte băuturi bune, însă trebuie să nu uităm de pericolele exceselor. De la starea de rău și până la acumularea de kilograme, consumul necontrolat de alcool are același efect asupra organismului indiferent de perioada anului. Limitați-vă la două, trei pahare de vin de bună calitate și eventual unul, două pahare mici de tărie, produsă din materie primă naturală.” (Dr. Şerban Damian, Nutriționist Sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

 

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Serban Damian

Credit foto: 123rf.com