Conform Organizației Mondiale a Sănătății, apa și hrana contaminate omoară anual aproximativ 2 milioane de oameni, la nivel mondial, mulți dintre aceștia fiind copii. Toate măsurile de siguranță alimentară sunt extrem de importante pentru consumator, deoarece astfel este ferit de o potențială infectare cu virusuri, bacterii periculoase, paraziți sau chiar substanțe chimice nocive responsabile pentru un număr de peste 200 de boli (de la diaree la anumite tipuri de cancer).

Federația Romalimenta este vocea unitară a industriei alimentare, grupând totalitatea patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone și multinaționale.

Iar întâlnirea cu tema „Siguranța alimentară” a reunit reprezentanți de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, INSP – Institutul Național de Sănătate Publică și ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Hrana este sigură în condițiile în care standardele siguranței alimentare din România sunt aliniate standardelor internaționale și sunt respectate de la furcă la furculiță, pe tot parcursul lanțului alimentar. Cei care participă la siguranța alimentară sunt producătorii, prin cunoașterea și respectarea standardelor, prin aplicarea cu strictețe a acestora, dar și a consumatorilor, care trebuie să se informeze și să respecta regulile de bază privind igiena alimentară.

Reguli de siguranță alimentară, destinate consumatorilor, conform Organizației Mondiale a Sănătății

Păstrați curățenia

– Spălați-vă mâinile înainte de a atinge alimentele și chiar în timpul preparării acestora.

– Spălați-vă pe mâini după ce mergeți la toaletă.

– Spălați și dezinfectați toate ustensilele și echipamentele pe care le folosiți la prepararea alimentelor.

– Protejați bucătăria și alimentele de insecte, paraziți și alte animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile și hainele dumneavoastră, dar și pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecțiuni.

Separați alimentele crude de cele preparate

– Separați carnea crudă și fructele de mare de restul alimentelor.

– Utilizați echipamente și ustensile separate pentru alimentele crude.

– Depozitați alimentele în recipiente diferite, astfel încât să evitați contactul între alimentele crude și cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea și fructele de mare, pot conține microorganisme periculoase care se pot transfera foarte ușor asupra altor alimente în timpul depozitării și preparării.

Preparați cu atenție

– Preparați bine alimentele, în special carnea, ouăle și fructele de mare.

– Lăsați preparate ca supele și tocănițele să fiarbă, pentru a vă asigura că au ajuns la temperaturi de cel puțin 70°C. Pentru carne, asigurați-vă că sucul este clar, nu roz. E recomandat să utilizați un termometru.

– Reîncălziți bine preparatele.

Studiile au demonstrat faptul că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, aducerea hranei la o temperatură de cel puțin 70°C garantează siguranța acesteia pentru consum.

Păstrați mâncarea la temperaturi sigure

– Nu lăsați alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.

– Puneți în frigider imediat toate alimentele preparate și cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).

– Păstrați alimentele calde (peste temperatura de 60°C) înainte de servire.

– Nu depozitați în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.

– Nu dezghețați alimentele înghețate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetinește sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

Folosiți apă din surse sigure și alimente proaspete

– Utilizați apă sigură sau tratați-o pentru a deveni sigură.

– Selectați alimente proaspete și sănătoase.

– Alegeți alimente procesate pentru siguranță (ex: laptele pasteurizat)

– Spălați fructele și legumele, mai ales dacă le consumați crude.

– Nu consumați alimente dupa data acestora de expirare.

Atenția acordață la selectarea alimentelor și măsuri simple ca spălarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.

Credit foto: Flickr.com