Citește și: Cârnații cabanos au multe calorii și până la 8 E-uri periculoase

Obiceiurile alimentare distrug vieți

Alimentația necorespunzătoare, în special cea săracă în cereale integrale, fructe și legume, nuci, pește și cea prea sărată este asociată cu peste 10 milioane de decese (18,8%) în întreaga lume, în fiecare an. Dintre toate formele de malnutriție, obiceiurile alimentare proaste reprezintă principalul risc de mortalitate, spun autorii. În plus, creșterea glicemiei și a tensiunii arteriale, obezitatea și excesul de colesterol din sânge se numără printre primii zece factori de risc de deces la bărbații și femeile din întreaga lume. „În pofida progreselor înregistrate, ne confruntăm cu o triadă de probleme — obezitatea, conflictele și bolile mintale, inclusiv dependența, care frânează multe națiuni și comunități”, spune dr. Murray. În 2016, au existat 1,1 miliarde de persoane cu boli mintale și dependență. Tulburările depresive majore se situează printre primele zece cauze ale bolii în aproape toate țările, cu patru excepții”.

Obezitatea scurtează viața cu ani buni

Oamenii de stiinta au evaluat impactul obezitatii asupra duratei vietii prin analizarea datelor obtinute in urma a 57 de studii anterioare. Concluzia a fost tristă: există o legătură clară între indicele de masă corporală și mortalitate. Autorii metastudiului au obținut de asemenea date cu ajutorul cărora se poate estima cât de periculos este să ai un excedent de greutate, comparat cu greutatea “ideală”. Astfel , s-a luat în calcul, indicele de masă corporală (IMC). Obezitatea “moderată” (un IMC  de 30 până la 35) scurteaza viața cu 2-4 ani.
Obezitatea severă (40-45 IMC) scurtează viața cu 8-10 ani.

Citește și: