Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în prima parte a acestei luni 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), fabricat și/sau distribuit de 13 producători, cu gramajul între 325g și 1000g.
Studiul privind calitatea cozonacului face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, prin care se dorește promovarea un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr, grăsimi și a unor aditivi alimentari un risc ridicat asupra sănătății.

Rețeta tradițională NU se respectă

Din analiza etichetelor a reieșit că, în afară de făină, zahăr, drojdie și sare iodată, în cozonacul industrial se regăsesc și alte ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului.

Top 6 cozonaci aditivați

În cele 31 de produse analizate de specialiștii APC s-au identificat 30 aditivi alimentari.

  • 15 aditivi- Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol
  • 14 aditivi- Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar
  • 13 aditivi- Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol
  • 11 aditivi- Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Vel Pitar,cozonac cu nucă, cacao și stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat pentru CORA
  • 10 aditivi- Cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour
  • 9 aditivi- Cozonac cu nucă, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă si cacao, fabricat de Aida Prod Com, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și cacao, fabricat de Sal-Pan

Consumă cozonac numai după o atentă verificare!

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România și cel care a coordonat echipa de experți care a realizat studiul.

 

Știați că românii consumă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, adică de circa zece ori mai mulți cozonaci decât într-o lună obișnuită?

Credit foto: 123rf.com