Ești conștientă că sunt pline de zahăr, dar tocmai asta le face irezistibile. Din păcate, în afară de zahărul care știi tu unde se depune, bomboanele de ciocolată mai vin la pachet și cu alt inconvenient: aditivii alimentari. Mai pe scurt, E-uri. Iar pe piața noastră, acest sortiment dulce, pralinele sau bomboanele de ciocolată, are între 1 – 8 E-uri, în funcție de brand, după cum arată un studiu recent.

În cadrul analizei realizate de Infocons, au fost pus sub lupă nu mai puțin de 64 de tipuri de praline, care au ca distribuitor sau producător următoarele companii: Mondelez Romania S.A., Kandia Dulce S.A., Inter Conecter S.R.L., Mico Total Distribution S.R.L. – H& W, Nardo Trading Co S.R.L., Seca Distribution, Maresi FoodBroker S.R.L., Heidi Chocolat S.A., De Silva Exclusiv S.R.L., Ferrero Romania S.R.L..

S-a descoperit că mai puțin de 30% dintre produsele analizate au în comun un singur E, în timp ce, la polul opus, aproape 2% dintre tipurile de praline au în conținut 8 E-uri.

Bombe calorice

O altă problemă scoasă la iveală de studiu a fost aceea că nu toate aceste produse au pe etichetă trecută valoarea energetică – doar 81% au pe ambalaj această informație, esențială pentru persoanele care sunt atente la silueta lor.

Nici conținutul de grăsimi nu este trecut pe etichetîă în cazul tuturor produselor. Aproape 20% dintre praline nu au această informație pe ambalaj.

În ceea ce privește caloriile, când simți că nu te mai poți opri din mâncat și îți săpui ”încă o bomboană și gata”, amintește-ți că la 100 de grame poți avea între 430 – 618 calorii, după cum a arătat studiul.

Prin urmare, dacă ții la sănătatea ta, cel mai bine ar fi să alegi produsele care au eticheta completă și să le alegi pe cele cât mai prietenoase cu organismul tău.

Vezi și E de preferat halvaua altor dulciuri? Are foarte puține E-uri, spre deloc. Uite și câte calorii are!

Citește și: