În condițiile în care pâinea este un aliment care expiră repede, mulți producători, în special cei care fabrică pâine feliată, au început să introducă aditivi și conservanți care pot deveni periculoși pe termen lung. Un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor a descoperit mai multe nereguli la unele sortimente de pâine comercializate în marile lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri.

Studiul a evaluat mai multe tipuri de pâine: cea albă, graham, pâinea neagră, integrală, dietetică, fără gluten, cu secară, cu cartofi sau cea intermediară și a analizat ingredientele descrise pe etichetă, dar și metoda de fabricație și dacă denumirea sub care este comercializată este suficient de clară sau păcălește consumatorul.

În mod normal, rețeta pentru fabricarea unei pâini conține numai patru ingrediente, toate naturale: făină (de grâu sau secară, eventual în amestec cu alte făinuri de cereale, de leguminoase sau de cartofi), apă, sare și drojdie, după cum știu cei care nu vor să își riște sănătatea și au acasă o astfel de masina de facut paine cu care își prepară singuri, în timp record, o pâine sănătoasă și pufoasă, ca cea frământată de bunica. Cei care cumpără însă pâinea de la magazin și nu sunt atenți la etichetă vor avea surpriza să descopere că aceasta mai conține, pe lângă ingredientele clasice, și altele.

●    96% dintre produsele analizate nu respectă rețeta clasică de pâine.
●    90% dintre produsele analizate nu menționează cum trebuie păstrată corect pâinea
●    73% dintre produsele analizate conțin un tip de conservanți alimentari
●    21% dintre produsele analizate conțin două tipuri de conservanți
●    60% dintre produsele analizate conțin adaos de gluten, ceea ce înseamnă că făina folosită în fabricație este săracă în proteine, deci de proastă calitate
●    56% dintre produsele analizate conțin adaosuri de zahăr sau derivate din zaharuri precum glucoza, sucroză sau sirop de glucoză.
●    47% dintre produsele analizate conțin ulei de palmier și ulei de rapiță
●    46% dintre produsele analizate nu menținonează tipul de făină folosit la fabricație
●    27% dintre produsele analizate îmbunătățesc artificial calitatea făinii cu ajutorul enzimelor
●    12% dintre produsele analizate s-a folosit margarină, adică grăsimi saturate care duc la obezitate, la creșterea colesterolului și la boli cardiovasculare.

În 52 dintre produsele analizate au fost identificați 18 aditivi alimentari, printre care coloranți, conservanți și agenți de îngroșare care pot favoriza apariția alergiilor, a unor tulburări digestive sau a unor dereglări hormonale.

Iată care sunt principalii aditivi periculoși din pâine, care pot avea un impact negtiv asupra sănătății tale:

1.    E200 (acid sorbic), un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii.
2.    E262 – diacetat de sodiu este un conservant care îndeplinește si funcția de reglare a acidității.
3.    E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene și reacții alergice.
4.    E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și contribuie la formarea calculilor la rinichi.
5.    E334 – acid tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.
6.    E344 – citrat de lecitină este folosit ca și conservant.
7.    E341 – fosfat monocalcic se folosește ca agent de solidificare și poate produce tulburări ale tranzitului intestinal.
8.    E412 – gumă de guar, agent de îngroșare. Poate provoca alergii.
9.    E415 – gumă de xantan, folosită ca agent de îngroșare și stabilizator
10.    E422 – glicerină se folosește ca umectant cu rol în păstrarea hidratării pâinii pentru a menține în mod artificial prospețimea acesteia.
11.    E464 – hidroxipropilmetilceluloză – Are multiple utilizări, în principal ca agent de îngroşare, dar şi ca umplutură, fibre dietetice, agent antiaglomerant şi emulgator.
12.    E471 – mono și digliceride ale acizilor grași – Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare.
13.    E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași – Esteri ai grăsimilor sintetice.
14.    E472e – esteri ai acidului diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași.
15.    E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator și agent de tratare a făinei.
16.    E920 – cisteină este agent de tratare a făinei, nu se adaugă în făina integrală, iar diabeticii trebuie sa evite această substanță pentru că poate interfera cu insulina.

Dacă unele alimente din comerț nu ar putea fi preparate fără aditivi, pâinea este un aliment atât de banal încât ar trebui să fie natural, cu atât mai mult cu cât îl consumăm zilnic. Iar persoanele care se preocupă de sănătatea lor știu că singura opțiune pentru a obține o pâine din ingrediente 100% naturale este să o prepari în casă.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: MSPhotographic