Peştele este recunoscut pentru proprietăţile sale nutritive şi tocmai de aceea, specialiştii recomandă un consum regulat al acestui aliment măcar o dată la câteva zile. Principalul avantaj al cărnii de peşte îl reprezintă grăsimile sănătoase din seria acizilor graşi esenţiali omega 3, care ajută în lupta contra obezităţii, cresc energia fizică şi măresc tonusul psihic. Speciile care conţin cei mai mulţi acizi omega 3 sunt: macroul, heringul, sardinele, codul, tonul şi somonul. Pentru a nu-şi pierde din proprietăţi, este bine să fie preparat fiert sau marinat.
De asemenea, peştele este recomandat şi în curele de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide, comparativ cu alte tipuri de carne.

Complex de proteine şi de vitamine

Există mai mult de două sute de specii de peşte care se consumă, aşadar ai de unde alege. Cele mai recomandate din punct de vedere al proteinelor pe care le conţin sunt tonul (27g/ 100 g) şi batogul (25 g/100 g). În plus, carnea de peşte este foarte bogată în vitaminele B6, B12, care luptă contra anemiei, vitamina D, esenţială pentru asimilarea calciului, şi vitamina A, benefică pentru ochi şi piele.

Minimum două mese cu peşte pe săptămână

”Peştele este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali omega 3, utili pentru o funcţionare optimă a organismului. Cel mai bine este să fie consumat de cel puţin două ori pe săptămână. Eu recomand peştele gras, oceanic”, ne spune medicul Gabriela Man. De asemenea, specialistul ne atenţionează cu privire la cantitatea de mercur pe care peştele o poate conţine. ”Sardinele se pot consuma fără rezerve deoarece acestea au cel mai scăzut conţinut de mercur”, precizează doamna dr. Gabriela Man.

nutritionist Gabriela_Man

Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, [email protected], Slăbești mâncând).

Valori nutriţionale pentru cantitatea de 100 g: cod – 87 kcal, calcan – 91 kcal, crap – 104 kcal, hering – 167 kcal, macrou – 200 kcal, păstrăv – 116 kcal, șalău – 83 kcal, somn – 280 kcal, somon – 213 kcal, scrumbie de Dunăre – 299 kcal, stavrid – 115 kcal, ton file – 167 kcal, crap în sos tomat – 125 kcal, cod în sos tomat – 85 kcal, hering în sos tomat – 170 kcal, macrou în sos tomat – 164 kcal, stavrid în sos tomat – 125 kcal, file de macrou în ulei – 259 kcal, hering în ulei – 325 kcal, file de sardină în ulei – 280 kcal, ton în ulei – 300 kcal, ton în apă – 107 kcal

Credit foto: Flickr.com