Originar din Asia tropicală, pepenele galben este unul dintre cele mai apreciate fructe de la noi, datorită, fără îndoială, aromei inconfundabile. Este utilizat atât intern, ca atare, sau în diferite preparate culinare, cât și extern, sub formă de măști cosmetice hidratante sau cataplasme, în cazul unor arsuri ușoare ori în cel al unor inflamații.

Sănătate la felie

Deși conține multă apă (88%), ca și ”fratele” său verde, pepenele galben oferă organismului și un aport considerabil de vitaminele A, B și C, potasiu, calciu și fibre. Compoziția sa îi dă proprietăți diuretice, laxative, răcoritoare și de regenerare a țesuturilor. Din acest motiv, pepenele galben este indicat în oligurii (scădere cantității de urină), constipație, hemoroizi, gută, reumatism sau litiază. Semințele de pepene galben, transformate în praf, sunt indicate în problemele digestive.

Un deliciu care nu îngrașă

Deși are o aromă ușor dulceagă, pepenele galben are în organism un aport de zahăr mai mult decât rezonabil. Nici contribuția sa calorică (48 kcal/100g) nu ar trebui să descurajeze consumul. Mai mult, persoanele cu un apetit foarte puternic pot mânca un kilogram de pepene la începutul zilei și unul la prânz, scăpând astfel de senzația persistentă de foame și consumând, pe parcursul zilei, o cantitate considerabil mai mică de alimente.

Credit foto: Shutterstock