În zilele de Paşte, un sfat foarte indicat este să consumi proteine. Mai exact, carne, fie de miel, pasăre, vită, peşte, porc, dar şi lactate sau brânzeturi. Dacă vrei să savurezi o friptură, nu alege o garnitură grea, ca aceea de cartofi, şi nici salată de boeuf sau pâine. Salata de crudităţi se va potrivi excelent. În plus, multe legume au calorii negative (adică organismul consumă mai multe calorii ca să le digere decât au aceste legume). În această categorie sunt incluse: varza, conopida, ceapa, salata verde, ţelina, morcovii, ardeii iuţi, inclusiv condimente ca busuioc, cimbru sau rozmarin.

Şi numeroase fructe au calorii negative, pe lângă conţinutul bogat de vitamine. Vorbim despre:  grepfrut, portocale, lămâi (în limonadă sau cu ceai), kiwi, ananas sau mango.
Pune-ţi tot timpul porţii mici şi medii şi încearcă să nu faci excese. Chiar dacă ai tendinţa să mănânci mai mult, ia o pauză de câteva minute. Vei vedea că va apărea imediat şi senzaţia de saţietate.

Ce înseamnă o porție?

Fiecare dintre noi are propria măsură în privinţa porţiilor de mâncare, dar este bine să ştii şi care este de fapt cantitatea corectă. De menţionat că nu trebuie să consumi câte o porție pe zi din fiecare aliment/preparat din listă, ci să alegi câte ceva din felurile preferate.
► Ou – 1 sau 2/zi (doar în perioada sărbătorilor; în mod curent câte 4-5 ouă/săptămână; albușurile pot fi consumate la liber)
► Drob – 150-200 g/zi
► Friptură (miel, pui, curcan, vită, porc) – 200-300 g/zi
► Cozonac – 2-3 felii/zi
► Pască – 250 g/zi
► Stufat de miel, stufat de pui – 250 g/zi
► Ciorbă de miel – 300 g/zi
► Salată de boeuf – 300-400 g/zi
► Sarmale – 300-400 g/zi

Photo credit: futureshape / Foter / CC BY