Excesul de grăsime acumulat în jurul taliei este mai periculos pentru sănătate decât depunerile din jurul șoldurilor sau din alte zone ale corpului. Deoarece grăsimea de pe abdomen este, conform studiilor, asociată cu riscul de apariție a bolilor de inimă, a atacului vascular cerebral, a diabetului de tip 2, a sindromului metabolic, a osteoporozei, a bolii Alzheimer și chiar a cancerului colorectal. Structura genetică influențează semnificativ greutatea fiecăruia și zonele unde grăsimea tinde să se se depună, însă alegerile alimentare greșite pot înrăutăți situația.

Primele măsuri pe care le poți lua pentru a da jos burtica

Pentru a avea o dietă cât mai sănătoasă, crește cantitatea de legume, de verdețuri, de fibre alimentare și de fructe. În plus, citește etichetele produselor, când mergi la cumpărături, reduu grăsimile saturate din meniu și controlează-ți mărimea porției.

Cel mai bun plan pentru subțierea taliei

Reducerea numărului de calorii și practicarea exercițiilor fizice regulate (30-60 de minute în cât mai multe zile din săptămână) reprezintă, conform oamenilor de știință, cel mai bun plan de atac împotriva grăsimii de pe burtă.
O dietă cu nutrienți care să favorizeze obținerea și menținerea siluetei include legume cu multe fibre, lactate și brânzeturi slabe, leguminoase, semințe, carne slabă, pește, ouă, carne de găină și fructe, în special afine. Și, nu uita, de cereale nerafinate. Înlocuiește, de exemplu, orezul alb cu cel brun. Un studiu menționat de Jurnalul American de Nutriție a indicat faptul că o dietă bogată în cereale nerafinate, dar și a combinației de consum de ceai verde și sport a favorizat scăderea centimetrilor din jurul taliei în rândul persoanelor care au participat la cercetare.

Alegeri alimentare dăunătoare

Cercetătorii de la Wake Forest University au constatat că grăsimile trans, care provin din uleiuri hidrogenate, nu doar că măresc stratul de grăsime, dar o și acumulează pe abdomen. Aceste grăsimi trans se găsesc în margarine, în prăjituri cu aluat din făină, apă și zahăr, în biscuiți, în semipreparate și în cele mai multe produse fast-food. De asemenea, sucurile îndulcite și porțiile mari de mâncare cresc stratul de grăsime de pe burtică.

Atenție la alcool!

Caloriile din alcool sunt mai dăunătoare pentru creșterea centimetrilor din jurul abdomenului decât caloriile provenite din orice alt tip de produs de consum alimentar. Explicația constă în faptul că organismul este ocupat să digere alcoolul, în locul grăsimii, și dă inclusiv senzație de foame.

Știai că…

…înainte de vârsta de 40 de ani, femeile tind să acumuleze grăsime mai ales pe șolduri, pe picioare și pe fese? După această vârstă nivelul de estrogen scade și grăsimea se depune mai ales pe abdomen.
…bărbații sunt mai predispuși decât femeile la acumularea grăsimii pe burtă din cauza diferențelor hormonale?
…exercițiile de tip ”abdomene” nu te ajută să scapi de grăsime, ci să tonifiezi mușchii abdominali? Pentru a topi stratul de grăsime trebuie să urmezi o dietă și să faci exerciții aerobe (alergare, înot, mers pe bicicletă, tenis).

 

SFATUL SPECIALISTULUI

Un plan bun poate să exlimine excesul

”Grăsimea abdominală este una dintre cele mai “încăpăţânate” depunderi de strat adipos din întregul organism, în special în cazul bărbaţilor. Strategia de eliminare este de fapt aceeaşi ca pentru orice scădere în greutate. Nu există alimente speciale sau exerciţii anume care să acceseze cu predispoziţie grasimea abdominală. Un program bine pus la punct de scadere în greutate poate duce şi la eliminarea acestui nedorit exces. Antrenamentul tip cardio este cea mai bună alegere, dar poate fi combinat şi cu exerciţii de forţă pentru tonifierea peretelui abdominal.” (Șerban Damian, nutriționist acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

dr. Șerban Damian

Credit foto: Shutterstock